Épül a harmadik sor: ez a kerítés lesz a végső? - Új, erődített kerítésrendszert épít a kormány a szerb– magyar határon, olyat, ami több százezer ember nyomásának is képes ellenállni – jelentette ki Orbán Viktor augusztus 26-án, pénteken a Kossuth rádióban.

A miniszterelnök szerint plüssállatokkal nem lehet megvédeni Magyarországot (az ilyen mondatok miatt áramlik a Jobbik szavazóbázisa a Fideszhez), viszont veszélyben vannak lányaink és asszonyaink (azaz magasabb fokozatba kapcsolt a kormány pánikkeltésre épülő népszavazási kampánya).

Az erős mondatokkal Orbán vélhetően Angela Merkellel való találkozójára alapozott, ugyanis a német kancellár még a rádióinterjú napján leült a Visegrádi Négyek miniszterelnökeivel Varsóban, hogy többek között közös hadseregről, illetve menekültkérdésről tárgyaljon (a tárgyalásokon elhengzottakról a részleteket lásd itt).

A miniszterelnöki bejelentés megvalósítása kérdéses. A jelenlegi kerítés összköltsége mintegy 12,6 milliárd forint volt, ám nem tudni, mire ment el 5,4 milliárd, amit „szakmai anyagokra” költött a belügy, illetve nem értelmezhető a „szolgáltatások” tétel sem, aminek díja 660 millió forint.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!