„Korai lenne még reményteljes tárgyalásokról beszélni, de kétségtelen, hogy vannak eredményeink” – összegezte Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a szombati napot.

Tegnap ismét összeült a Pedagógusok Sztrájkbizottsága és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hogy közelítsék egymáshoz álláspontjaikat oktatásügyi kérdésekben. Gallóné szerint valamelyest sikerült elmozdulni a holtpontról. Bár a fő kérdésben, miszerint hajlandó-e a kormány elhalasztani a közoktatási intézmények átadásának-átvételének 2013. januári időpontját, nem sikerült megállapodniuk, de a pedagógusok, intézmények szempontjából hasonlóan fontos kérdésekben sikerült haladniuk. „A pedagógusok hajlandóak a végső pontig is elmenni, ha nem sikerül megegyeznünk bizonyos kérdésekben” – fogalmazott a PSZ elnöke. Közölte: a sztrájk lehetősége erős alkupozíciót biztosít a szakszervezeteknek, ezt a kormány is érzékeli, ezért tesznek engedményeket. – Ha a pedagógusok beszüntetik a munkát, az sem kizárt, hogy országos közszolgálati sztrájk veszi kezdetét, ezt pedig a kormány sem szeretné – mondta Gallóné.

Balog Zoltán ígéretet tett három munkacsoport létrehozására, amelyek közül kettő a foglalkoztatás és a pedagógus-életpályamodell kérdéseit tekinti majd át, a harmadikban pedig a sztrájk esetén biztosítandó elégséges szolgáltatásokról egyeztetnek majd. A miniszter ígérete szerint létrejön egy olyan monitoringcsoport is, amely az intézmények állami kézbe kerülését ellenőrzi, és amelyben a szakszervezeteknek is biztosítanak helyet. A PSZ elnöke szerint „nem tagadható, hogy jelenleg már a kármentés folyik, hamarabb kellett volna kikérni a szakértők véleményét”. – Mi most sem támogatjuk az átadás-átvételt, de ha lehetőségünk nyílik a folyamat ellenőrzésére, talán tudunk majd használható javaslatokat tenni. Ettől függetlenül továbbra is úgy látjuk, hogy az államosítás elbocsátásokat eredményezhet, míg számunkra a munkahelyek védelme és az intézmények biztonsága a legfontosabb – tette hozzá a PSZ elnöke. A sztrájktörvény értelmében hét nap van a megállapodásra, ez tegnaptól számolódik, a felek legközelebb kedden ülnek össze. Ahogy Gallóné fogalmazott: addig mindenki erőt gyűjt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!