Súlyos buszbaleset történt múlt péntek éjjel az olaszországi Verona közelében: a járművön a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott, sítáborból jöttek hazafelé.

 
VH, 2017. január 28.


A busz teljesen kiégett. A tragédiában 16, többségében fiatal veszítette életét és 26-an megsérültek. Már szombaton ellepték a mécsesek, a virágok és az emlékezők a gimnázium környékét. Több száz jelenlegi és volt diák, tanár, rokon és ismeretlen gyászolt az intézménynél. Hétfőn nemzeti gyásznapot rendeltek el Magyarországon.

Négy súlyos sérültet azóta hazahoztak és a Honvédkórházban ápolnak, a két legsúlyosabb sérült Olaszországban maradt, mindegyikük állapota stabil. Az áldozatok azonosítása, hazaszállítása még a jövő héten is zajlik.

A busztársaság vezetője azt mondta, a járműveik nagyon jó állapotúak, az érintett busz is karban volt tartva, a sofőrök képzettek, rutinosak, soha ilyen balesetük nem volt. A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. átvállalja a veronai buszbalesetben elhunytak temetési költségét, az állam pedig a sérültek, elhunytak hazaszállítását, a családtagok kiutazását. A jövő héten már jelentősebb összegű kárelőleget fizet a károsultaknak a Groupama Biztosító.

A trauma feldolgozását az érintett tanulók, tanárok számára a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat segíti, az iskolában kedden nem volt tanítás. Az iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ bekérte az összes iskolai szervezésű sítábor adatát.

A baleset pontos okát azóta sem tudni, a helyszíni nyomokból semmilyen különleges következtetést nem tudtak levonni. A szörnyű balesetről világszerte beszámoltak.


A január 28-i Vasárnapi Hírek összeállításában:

 Sosem felejthető - Amire nincsenek szavak: együtt élni a tragédiával  

Mire elég negyvenöt év?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!