Kétszeresére emelheti a tüdőrákos betegek túlélési arányát egy új készítmény, melyet a héten az Év Gyógyszerének választottak.

 

Az évente 8000 ember halálát okozó tüdőrák gyakran túl későn derül ki, ugyanis hiába érint ezreket a betegség, nincs országos szűrőprogram.

Évente 10 ezer új tüdőrákos esetet regisztrálnak Magyarországon és 8 ezren belehalnak a betegségbe, ugyanis az érintettek több mint felénél már áttétek is jelentkeznek, mire felfedezik a daganatot. Ezen betegeknél csupán 10-15 százalékos volt az 5 éves túlélés, ez a szám emelkedhet most akár 30 százalékra – mondta lapunknak Bogos Krisztina onkológus, tüdőgyógyász, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja.

Elpusztított rákos sejtek

A javulás egy immuno-onkológiai gyógyszernek köszönhető, ami a héten kapta meg az Év Gyógyszere díjat. A módszer lényege, hogy a szervezet saját immunrendszerét segítik a rák leküzdésében. Alapja az a felismerés, hogy minden emberi szervezetben vannak ráksejtek, de ideális esetben az immunrendszer ezeket felismeri, és el is pusztítja. A betegség akkor tud növekedni, ha a daganatos sejtek elrejtőznek az immunrendszer elől. Az immuno-onkológiai kezelések kiiktatják a rosszindulatú sejtek álcáját, és emiatt beindul a szervezet normál immunválasza.

Túl későn derül ki

Riasztó, de a WHO adatai szerint az európai uniós országok közül hazánkban a legmagasabb a tüdő rosszindulatú daganatos megbetegedése miatti halálozás. A legtöbb esetben azért csak az áttétek jelentkezésekor fedezik fel a betegséget, mert egyrészt korai stádiumban nem produkál tüneteket, másrészt nem sikerült korábban kiszűrni. Hiába van évente 10 ezer új eset, nincs hazai, országosan kiterjesztett szűrőprogram. A nemzetközi vizsgálatok szerint alacsony dózisú CT-vizsgálattal lehetne megfelelően kiszűrni a daganatot, de erre csak a rizikócsoportba tartozó betegeket küldik a háziorvosok. Támogatott, mindenki számára elérhető szűrőprogram nincs. A sima tüdőszűrés pedig önmagában nem alkalmas a korai stádiumú tüdőrák felfedezésére.

Az új immuno-onkológiai kezelés egyébként tavaly év eleje óta törzskönyvezett, vagyis tb-támogatott a nem kis sejtes tüdőrák (ez a daganat egyik típusa) kezelésére. A betegek 80 százalékánál ez a daganatfajta fordul elő és okoz panaszokat.

Bogos Krisztina a mellékhatásokkal kapcsolatban elmondta: a gyógyszernek egészen más élettani hatásai vannak, mint a kemoterápiának. Leginkább az immunrendszert aktivizálja. Mellékhatásprofilja is kedvezőbb, jobb életminőséget biztosít a betegek számára.

Javuló életkilátások

A tüdőrák mellett a melanoma esetében már évek óta alkalmazzák itthon a most díjazott terápiát. Liszkay Gabriella bőrgyógyász- klinikai onkológus arról beszélt a VH-nak: az új készítmény több száz melanomás betegnek segít, a vizsgálatok alapján a páciensek több mint fele esetében beszélhetünk 4 éves túlélésről. Ez óriási eredmény, ha azt nézzük, hogy ez az egyik legagresszívabb bőrráktípus, és korábban az egyéves túlélés is mindössze 25 százalék volt.

A melanoma előfordulása folyamatosan emelkedik, Liszkay Gabriella szerint majdnem 30 eset jut 10 ezer lakosra. A  legtöbb beteg középkorú, de a fiatalok is érintettek. Náluk ez a vezető daganatos megbetegedés. Az alkati tényezők (családi előfordulás, sok anyajegy) mellett a rizikófaktorok között leginkább a napozás szerepel. Ennek káros hatásaira folyamatosan igyekeznek felhívni a figyelmet a szakemberek. 

FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER

 

Címkék: egészség

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!