Huszonhat év után jelenik meg újra az Esterházy-kalauz. A bővített kiadás tartalmazza azokat a levélrészleteket, amelyeket Esterházy kvázi munkanaplóként küldött Birnbaumnak a Hrabal könyve, a Hahn-Hahn grófnő pillantása és a Harmonia Caelestis írásának idején.

 
 


Esterházy-kalauz
(Részlet a bővített kiadásból)

MARIANNA D. BIRNBAUM – ESTERHÁZY PÉTER


1989. március 11–22.

Most csinálom a Barthelme-beépítéseket.
Készen vagyok az első fejezettel.
És most a vége: …Nagyon szellemesen jegyzi meg Barthes: „Mintha Wittgenstein a halálos ágyán visszatért volna a Tractatushoz. Az angyalok nyelve ez, barátaim!”

„…Anna elpirult, és a maga számára is váratlanul visszafordult az ablakból. Nem akart a férjére nézni, és a gyerekeire se. Lent(?) lustán fölemelte a tekintetét. Szeretettel gondolt Balázskára. Történetünket a félelem és a hazaszeretet fűzi egybe. Vagy: történetünket inkább a félelem, mint a hazaszeretet táplálja. Vagy: történetünket hazaszeretetnek hívjuk. Ez a történetünk.”
Dögfáradt.

[A könyvben végül nem az I. fejezet (A hűség fejezete) végére, hanem a 13. alfejezet elejére került:
„…Történeteinket a félelem és a hazaszeretet fűzi egybe. Javítás: Történeteinket inkább a félelem, mint a hazaszeretet szoptatja. Javítás: Félelmünket hazaszeretetnek hívjuk. Ez a történetünk.” Hk, 84.]

Március 15. Nana: idusa. Elkezdtem a II. fejezetet – Mégpedig most úgy gondolom, hogy „érmek”-ben. És az „előző” éremben van egy hívószó a „következő” darabra – és változtat a fogalmazáson, szigorúbbra veszi. Ja, és ami fontos: hogy nemcsak Anna-hang, hanem az „én”(??) is – így nincs (hübrisz!) korlátozás.

Olvastam egy Ph. Roth-beszélgetést – érdekes volt, ahogy az „önéletrajziság” problematikáról beszélt. Hogy azonosítják Zuckermannal [Roth több regényének hősével.]. Nem hiszem, hogy hasonló alkatúak volnánk – de engem is folyamatosan azonosítanak E. P.-vel…

Bocsátná meg hiúságom: Maga szerint mért vették olyan nyögvenyelősen a Csokonai Lilit? Mintha nehezükre esett volna szeretni a könyvet…

Megvolt a Liberation-interjú. Olyan baromság. Nem is tudtam már összeszedni magam utána, dolgozni.
 


(Marianna D. Birnbaum-Esterházy Péter: Esterházy-kalauz (bővített kiadás), Magvető, 2017.)


Országszerte zajlik a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok –
az esemény apropóján Péterfy Gergely íróval, a könyvkiadók és -terjesztők szervezetének új igazgatójával és Rédei Éva könyvkereskedővel beszélgettünk. A friss kínálatból Balogh Robert, Esterházy Péter, Csabai László, Kemény Zsófi, Molnár T. Eszter könyveiből adunk ízelítőt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!