Itt a nyári grillpartik ideje, ilyenkor sokan rendeznek baráti összejöveteleket, de nem árt figyelembe venni, hogy manapság egyre több embert érint az ételallergia vagy étel-intolerancia. Ha nem figyelünk erre, komoly baj is lehet.

 

Nem mindegy, hogy valaki tejfehérje- vagy tejcukormentes diétát tart. Ezek a fogalmak gyakran keverednek, és az érintetteknek sajnos nagyon kellemetlen tüneteket okoz, ha – akár kis mennyiségben is, de – fogyasztanak a számukra problémás összetevőből, figyelmeztet a lapunkhoz eljuttatott közleményben Rajcsik Enikő, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Ha valaki a tejcukorra érzékeny, laktózmentes tejtermékeket fogyaszthat, de ha tejfehérjementes diétát tart, akkor semmilyen tejterméket nem ehet. Ilyen esetben növényi tejhelyettesítőket lehet használni. Fontos tudni, hogy a késztermékek is – pékáruk, kekszek, ropi, csokoládék és felvágottak – tartalmazhatnak tejszármazékot, ezért vásárlás előtt érdemes elolvasni az összetevőket.

A szakember szerint az sem mindegy, milyen fűszereket használunk az ételek elkészítésekor. Cöliákia, vagyis gluténérzékenység esetén nem szabad gluténtartalmú élelmiszereket fogyasztani. Glutén a búzában, árpában és rozsban található, de sok termék is szennyeződhet, ha az előállítás vagy csomagolás gluténtartalmú élelmiszereket feldolgozó üzemben történik. Ez megeshet a fűszerekkel is.

Egyre többen vannak az úgynevezett hisztamin-intoleránsok is, esetükben a nem megfelelő táplálkozás bőr-, emésztőrendszeri és légúti tüneteket is okozhat. Nekik kerülniük kell a füstölt, szárított húsféleségeket, de a pácolt húsok remekül illenek a számukra megfelelő étrendbe.

Címkék: allergia

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!