Ahol a part szakad - címmel jelent meg részletes háttérelemzés a fris VH-ban az EU helyzetéről és a gyorsan változó helyzetben a magyar jobboldal törekvéseiről. „Az Európai Unió széteshet, és ez ijesztően gyorsan végbemehet” – a vélemény nem valamiféle szélsőséges, euroszkeptikus politikus szájából hangzott, hanem a nagyon is EU-párti luxemburgi külügyminisztertől. Jean Asselborn szerint, ha kívül-belül az elzárkózás lesz a szabály a szolidaritás helyett, arra rámehet az egész unió.

 
Ahol a part szakad - Vasárnapi Hírek, 2015. november 14.

Igaz is: egyre csak gyűlnek az újabb és újabb válságjelek, miközben a régiek sem tűnnek el. Európa még ki sem lábalt a gazdasági válságból, máris épülnek a kerítések, az eurózóna után a schengeni rendszer léte a tét. Közben Nagy-Britannia a kilépést fontolgatja, a menekültválságra közös megoldást szorgalmazó Angela Merkel német kancellárnak megingott a pozíciója, pedig égen-földön nem látszik más erős vezetője Európának. Már Merkel is nyíltan beszél a kétsebességes Európáról, ami tovább erősíti az amúgy is egyre mélyebb Kelet–Nyugat ellentétet. A helyzet a populisták térnyerésével csak fokozódik, különösképp, hogy a most beiktatott lengyel kormány is a magyar útra készül lépni. Közben idehaza megszületett az új KGST, vagyis valamiféle Közép-európai Unió víziója. Mi lesz így veled, Európai Unió?

Munkatársunk, Szűcs Ágnes a november 14-én megjelent Vasárnapi Hírekben "Ahol a part szakad" címmel foglalta össze a felgyorsult eseményeket, és két szakértő, Inotai András és Gálik Zoltán segtségével elemezte a várható fejleményeket.

Az elemzésben nagy súllyal szerepelnek a "különutas Közép-Európával" kapcsolatos törekvések.
A V4 súlyának és egységének növelésére törekvő Orbán Viktor elképzeléseit értékelik a szakértők.
A magyar politika egyes szereplői közben már ennél is tovább mennek.
Szűcs Ágnes cikkében ezt olvashatjuk:
"De ez mind semmi ahhoz képest, ami múlt hétvégén az Infotér konferencián elhangzott. A Jobbik elnöke, Vona Gábor és az LMP vezetője, Schiffer András is egyetértettek abban, hogy Magyarország jövője szempontjából egy Kelet-közép-európai Unió lenne az ideális, míg Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője Magyarország legfőbb külpolitikai partnerének Oroszországot nevezte meg. Ha számukra ez nem lenne egyértelmű, a fenti felállást úgy hívják: KGST. A történelmi tapasztalatok pedig azt mutatják, Magyarország számára nem volt kifejezetten előnyös az együttműködés. Szemben az EU-val."

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
Ahol a part szakad - Szűcs Ágnes összefoglalója, háttér-elemzése a november 14-én megjelent VH-ban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!