A Fidesz és személyesen Orbán Viktor kezdeményezésére 2003-ban Lisszabonban, a Nemzetközi Demokratikus Centrumra (IDC) keresztelt Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) vezetőségi ülésén az alábbi nyilatkozatot fogadták el.

Magyarországon a szocialista-liberális kormány hatalomra kerülése óta a következő jelenségek terjedtek el:

• pártpolitikai befolyás a rendőrségre

• politikai viták beszűrődése a bíróságokra, pártpolitikai motiváltságú bírósági eljárások,

• állampolgárok és civil szervezetek gyülekezési jogának korlátozása

• ellenzéki gondolkodók megfélemlítése és eltávolítása az állami szférából

• „felségsértésszerű” bírósági eljárások azok ellen, akik bírálják a kormányt

• a polgári sajtó életképtelenné tétele, hirdetési bevételi forrásainak elvágása, valamint állami támogatások nyújtása a kormánypárti sajtónak, amely amúgy is domináns

• a szabad véleménynyilvánítás adminisztratív és jogi korlátozása.

Tekintetbe vettük továbbá, hogy ezekkel a jelenségekkel kapcsolatban sem a kormány, sem a független igazságügyi szervezetek nem formáltak nyilvánosan véleményt. Figyelembe véve az ügyekben érintett személyek, illetve tanúk beszámolóit, valamint a médiában nyilvánosságra hozott információkat, több esetben világossá vált, hogy a kormány szervezeteinek, hatóságainak, közintézményeinek egyes képviselői Magyarországon olyan lépéseket tesznek, amelyek nincsenek összhangban a Magyar Köztársaság alkotmányával, valamint az ENSZ, az Európai Tanács és az Európai Unió dokumentumaiban az emberi, polgári és politikai szabadságjogok biztosításának szabályozásaival. A CDI ezúton kifejezi aggodalmát az alapvető jogok ismétlődő megsértése miatt Magyarországon a 2002-es kormányváltás óta. Felszólítja a magyar kormányt, hogy tegyen erőfeszítéseket az alapvető emberi, polgári és politikai jogok tiszteletben tartása érdekében.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!