Ha egy gyerek adottságait, szükségleteit, jogait nem tartjuk tiszteletben, az beláthatatlan következményekkel járhat az egyén és a társadalom szempontjából is. Legyen szó arról, hogy milyen „csomagot kap” valaki egy eldurvuló válás során, hogy az iskolában csinovnyiknak nevelik-e a diákokat, illetve, hogy feloldjuk-e egy menekült gyerek traumáit.

 
Gyurkó Szilvia - Fotó: Kállai Márton

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértővel "Félnek a gyerekektől" címmel közölt interjút az augusztus 29-én megjelent Vasárnapi Hírek.

Dr. Gyurkó Szilvia jogász, gyermekjogi szakértő, oktató, az Eszter Alapítvány kuratóriumának elnöke. Korábban az Országos Kriminalisztikai Intézet tudományos munkatársaként, majd az UNICEF Magyar Bizottságának gyermekjogi igazgatójaként dolgozott. Nemrég jelent meg a gyermekközpontú váláshoz tanácsokat adó könyve "Rám is gondoljatok" címmel (Bookline Kiadó).

Munkatársunkkal, Kertész Annával beszélgetve Gyurkó Szilvia kifejti, milyen tipikus, a gyermekek érdekeit durván sértő hibákat követnek el a háborúvá mérgesedő válások során a válófélben lévő szülők, jogi képviselőik, de nem "csak" ők, hanem többnyire az ügyekkel kapcsolatba kerülő szakemberek is.

Háború a lekvárosüvegekért és a gyerekekért...

"Fontos lenne, hogy azoknak a szakembereknek, akik kapcsolatba kerülnek a szülőkkel, azoknak legyen szemük arra, hogy észrevegyék, ha nem a valódi történetről megy a vita" - mondja egyebek mellett Gyurkó Szilvia. - "Amikor az 5 üveg sárgabaracklekvárról vitatkoznak a felek, abban könnyű meglátni, hogy ez arról szól, hogy a másiknak keresztbe akarunk tenni. De amikor a gyereken vitatkoznak, sokkal nehezebb észrevenni. A jó szakember felismeri azt, hogyha egy ilyen elfajuló ügyben továbbra is a jogszabályok szerint haladva hozok még egy határozatot, kiszabok még egy bírságot, elrendelek még egy eljárást, kirendelek még egy szakértőt, azzal csak a játszmákat táplálom tovább és nem szolgálom a gyerek érdekét, sem a felnőttekét."

Félnek a gyerekektől

A nagy interjúban a gyermekjogokról is beszélget munkatársunk a szakértővel.

Mennyire van beleépítve a magyar oktatási rendszerbe a gyermekjogok védelme és ismerete? - kérdezi Kertész Anna.

"Ez egy végtelenül cinikus rendszer. 2015-ben, az Európai Unió tagországában, amelyben oktatási reformok zajlanak, tragikus azt látni, hogy az új közoktatási törvény teljesen ignorálja a gyermekjogokat, a Nemzeti Alaptantervben nem is találkozni a kifejezéssel" - fejtegeti Gyurkó Szilvia. - "Úgy félnek attól, hogy a gyerekeknek megtanítsák a saját jogaikat, mint a tűztől. Mintha félnének, hogy netán a tudatukra ébrednek. Helyette azt sulykolják, hogy először kötelezettségek vannak, és csak aztán beszélhetünk bármiféle jogról. Emellett pedig jelen van az az attitűd, hogy már így is annyit tudnak a gyerekek a jogaikról, hogy alig tudjuk őket kordában tartani, a szüleikről nem is beszélve. A tanárok sokszor olyasmit feltételeznek, hogy a kifejezés azt takarja, hogy a gyerek bármit megtehet. Ezért leginkább ők vannak megdöbbenve azokon az előadásokon, beszélgetéseken, amelyeket a nyitottabb iskolákban tartunk a témában. Ráébrednek arra, hogy a gyermekjogok milyen messzire nyúlnak, mi mindent rejtenek. Például megteremthetik az erőszakmentes együttlétet, mert ha egy gyerek megtanulja azt, hogy jogom van erőszakmentesen felnőni, akkor tudja azt is, hogy a másik gyereknek is joga van ugyanehhez. Hiszen az én jogaim odáig tartanak, ahol a másik gyerek jogai kezdődnek. A jogok mentén való kommunikáció nem beszűkíti a mozgásterünket, hanem épp hogy csomó lehetőséget megnyit. Az fog tudni felelős gyerekként vagy diákként, később pedig felelős felnőttként viselkedni, akinek élménye van arról, hogy milyen az, amikor egy joga érvényesült, hogy milyen az, amikor egy másikkal való kapcsolatban együtt megélik egymás jogainak vagy a közös jogaiknak az érvényesülését."

És mi a helyzet a tanár jogaival?

Munkatársunk szembesíti beszélgetőtársát azzal a tipikus ellenérvvel, hogy "a tanár minderre azt mondhatja, az ő jogait (méltóságát) is naponta tiporják sárba."
Megfontolandó, amit erre válaszolva Gyurkó Szilvia a pedagógusok figyelmébe ajánl.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük! 
A teljes interjú, "Félnek a gyerekektől" címmel az augusztus 29-én megjelent VH-ban olvasható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!