Zuhogó esőt és hideg szelet rendelt a kormány a szerdai pedagógusdemonstrációk idejére – ez volt a tüntetők egyöntetű véleménye a budapesti szimpátiatüntetésen a Szabadság téren. Az időjárás-manipulációs összeesküvés-elméletek mellett azonban jóval több szó esett az iskolában tanulók és dolgozók tarthatatlan helyzetéről.

  <h1>Tüntetés az oktatási rendszer átalakításáért Miskolcon - Fotó: Üveges Zsolt</h1>-
  <h1>Tüntetés az oktatási rendszer átalakításáért Budapesten, a Szabadság-téren - Fotó: Németh András Péter</h1>-

Tüntetés az oktatási rendszer átalakításáért Miskolcon - Fotó: Üveges Zsolt

- – Kép 1/2

A pedagógusok mellett diákok és az Orbán-rendszer kritikusai kuporogtak esernyőik alatt nagy  egyetértésben hallgatva Szüdi János oktatási szakértő szavait, aki arról beszélt: jelenleg az iskolát csak az különbözteti meg a börtöntől, hogy más a felirat a kapun.

A hangsúly mára a tanári bérekről és életpályamodellről a diákok terheire helyeződött, a felszólalók azt hangsúlyozták: a pedagógusok legnagyobb baja, hogy a rájuk bízott gyerekeknek nincs igazi gyermekkoruk a rájuk nehezedő terhek miatt, miközben valódi jövőképet sem tudnak nyújtani nekik a korszerűtlen elvárások miatt, ebben a helyzetben pedig mindenki bűnös, aki hallgat.

A szerdai miskolci oktatási demonstráció az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb vidéki tüntetése volt, amelyhez az ország 11 városában csatlakoztak kisebb-nagyobb megmozdulások. A felszólalók mindenhol egyértelművé tették: az iskolákban nagy a baj, így a tiltakozáshullám egyik szimbólumává vált Herman Ottó Gimnázium elől indult menet csak a kezdet. A tanárok a diákok és a szülők támogatásával a jövő szombatra a fővárosi Kossuth térre szervezett tüntetésre készülnek, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete a többi érdekképviselet és civil szerveződés régen látott összefogásával szervez.

Előtte, február 9-én összeül a Balog Zoltán által meghirdetett Közoktatási Kerekasztal, amelyen a miniszter jobbára a „sajátjaival” egyeztet, így nem valószínű, hogy az ott történtek képesek lesznek lenyugtatni a kedélyeket.

Úgy tűnik, a diákokból, tanáraikból és a támogató szülőkből alakult front viszont jelenleg nem hajlik a kompromisszumokra és részengedményekre, így egyelőre megtippelni sem lehet, hogy végül milyen változtatásokat sikerül kiharcolniuk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!