Gigadeficitet mutat nyár derekán a költségvetés. Az éves hiánytervet júliusra kimerítette a kormány. Nem először ebben a ciklusban. Csak ugye 2011-ben még a nyugdíjkasszák einstandolásával lehetett lyukakat tömködni.

 
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter törheti a fejét (Fotó: Bócsi Krisztián, MTI)

Megint léket kapott a költségvetés. Az első héthavi államháztartási hiány ugyanis 851,2 milliárd forint, ami az idei módosított előirányzat 96,7 százaléka. Már meg sem lepődünk, hiszen hagyományosan süllyedő hajóra emlékeztet a magyar büdzsé. Az év első felében általában a költésen van a hangsúly, míg a nyár derekától már a bevételek után kapdos a kormány. Erre mondják, hogy „orrnehéz” a költségvetés, amennyiben az első néhány hónapot szinte elborítják a hiányhullámok, s a pénzügyi kormányzat jobbára csak év végére tudja egyenesbe hozni az elszámolást.

Van ebben azért rendszer, hiszen részben az állami intézményfenntartás és az adóztatás természetéből is adódik, hogy a kiadások zöme már az év elején jelentkezik, míg az adóbevételek jelentékeny része csak az esztendő végén folyik be az államkasszába. Mégsem intézhetjük el egy kézlegyintéssel az idei fejleményeket. Mert az államháztartás központi alrendszerének júliusi 129,5 milliárd forintos hiánya az utóbbi 11 évben a második legnagyobbnak számít. Hogy melyik év hozta a júliusi rekordot? Nos, a 2011-es, vagyis a mostani kormányzati ciklusban immár másodszor fordul elő a különösebb ok nélküli, gigantikus nyári túlköltekezés. Ráadásul most nem lehet költségvetési lyukakat tömködni a nyugdíjkaszszák einstandolásával.

Elemzők szerint a GDP 2,7 százalékában meghatározott hiánycél csak akkor lesz tartható, ha a költségvetésbe épített és még megmaradt tartalékok elköltésétől megtartóztatja magát a kormányzat. Csakhogy közeledik a kormányzati ciklus vége. És ahogy éves szinten a tapasztalatok szerint „orrnehéz” a magyar költségvetés, az is megfigyelhető a rendszerváltás óta, hogy a négyéves parlamenti ciklusokat tekintve „farnehéz” a büdzsé. A választások közeledtével ugyanis egyre jobban belemerül az osztogatásba a mindenkori kormányzat. Ezúttal is kérdéses, vajon lesz-e ereje a gazdaságpolitikának, hogy ellenálljon a kormánypártok választási igényeinek? A jelenlegi folyamatok alapján nem elegendő, ha a nemzetgazdasági miniszter tartja a mostani irányt, mert már a júliusi adatok is elkanyarodást mutatnak attól az úttól, amely a sok adóforintból a túlzottdeficit-eljárás kormányzati hirdetésekkel megünnepelt megszüntetését hozta.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!