Felesleges igazolások – „A rendelési időmnek esetenként 60-70 százaléka is azzal telik, hogy igazolásokat állítok ki. Ennek csak egy része, hogy a nálam megjelenő beteg gyerekek hiányzását igazolom, sok szülő telefonon keres vagy egyedül jön a rendelőbe” – kezdi dr. Korausz Etelka házigyermekorvos, aki már jó ideje próbálja felhívni a figyelmet, hogy az iskolai igazolások rendszere rossz.

 
Illusztráció - Balázs Attila, MTI


A szülők a legtöbb helyen legfeljebb három napot igazolhatnak egy félévben. Pedig ez nem törvényi kötelezettség, minden iskola saját hatáskörben, a házirendjében határozhatja meg, hány napot engedélyez. A doktornő természetesen nem azt nehezményezi, ha az egyébként a rendelésen megjelenő beteg gyerek hiányzását kell igazolni, azt viszont teljesen feleslegesnek tartja, hogy a rosszullét miatt otthon tartott diákok számára is ő állítsa ki ezt a papírt. Korausz Etelka ugyan csak betegségre adhat ki igazolást, viszont nem bírálhatja felül a szülőt, ha azt mondja: a gyerek rosszul volt. Azt sem érti, hogy az iskolák miért nem bíznak annyira a szülőkben: meg tudják ítélni, hogy a gyereküknek mikor kell otthon maradnia, hiszen sok betegség néhány nap alatt magától elmúlik, és csak felesleges tortúra elvinni őt a rendelőbe. A doktornő mostanában azt írja az általa nem látott gyerekek igazolására: a szülő elmondása szerint a gyerek beteg volt, orvosi vizsgálatra nem volt szüksége.

Úgy gondolja, árulkodó, hogy egyetlen intézményből kérdezték meg, mit is jelent ez – szerinte az igazolásokat esetenként el sem olvassák, csupán adminisztrációs szerepük van.

A pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola és Gimnázium többek között Korausz Etelka kiállásának köszönhetően úgy döntött, hogy a szülők által igazolható napok számát 15 napra növeli tanévenként, de a többi pomázi intézményben az ország többi iskolájához hasonlóan az évtizedek óta megszokottak szerint működik a rendszer.

Az általunk megkérdezett pedagógus szerint egyfajta becsontosodott szokásjog alapján, egyszerűen azért, mert így maradt, és a tanároknak nem érdeke változtatni rajta.

A gyerek így sem, úgy sem tud egy idő után a szülő tudta nélkül lógni, mert értesítik az iskolából.

Éppen ezért a Házi Gyermekorvosok Egyesülete az érintett orvosok és a szülők körében közvélemény-kutatást kezdett az óvodai és iskolai hiányzások igazolásának jelenlegi helyzetével és annak megítélésével kapcsolatban.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!