Egyre többen és egyre többet költenek, főleg az „elit” körből a biztonságra. Féltik magukat, a családjukat, a házukat és persze a vagyonukat. A legtöbben azért szeretnének csúcstechnikájú vagyonvédelmet, mert sokat utaznak – ilyenkor a feleség egyedül van otthon a gyerekekkel.

„A legfelsőbb körökben folyamatos és állandó az igény a személyi testőrökre is. A napi 30-40 ezer forintos árat, úgy, hogy legalább két testőrre van szükség, nyilván csak egy nagyon szűk kör tud megfizetni. Ha valaki kér, az minden nap, 24 órában kér, ami már komoly kiadás” – mondja Testőrakadémia vezetője. Keresztesi Zsolt szerint ne a „klasszikus” kidobók képe lebegjen a szemünk előtt – a szolgáltatás ezen a területen is luxus: nyelveket beszélő, többnyire külföldön képzett, szakmájukban „csúcskategóriás” szakemberekről van szó, akik már presztízsből sem vállalnak egyebet, csakis „fedett” kísérést.

Egyre népszerűbb a pánikszoba is, amit az ingatlanon belül a legbiztonságosabb helyen alakítanak ki. A cél, hogy tökéletes védelmet adjon a betörők ellen, amíg megérkeznek a rendőrök. Az ár 8 milliónál kezdődik, de egy 15-20 négyzetméteres helyiségért felszereltségtől és a kialakítástól függően akár 25 milliót is fizethet a megrendelő. A szobán nincs ablak, az ajtaja tűzálló, berobbantani sem lehet. Olyan kommunikációs rendszerrel rendelkezik, amit nem tudnak megzavarni, ráadásul belülről hangban és képben is nyomon követheti a lakó, hogy éppen mi történik a ház különböző pontjain. A szoba vízellátása is biztosított, ugyanakkor az oxigén ellátottsága is megoldott arra az esetre, ha gázt akarnának kívülről bevezetni. Egy ilyen szoba 4-6 hét alatt készül el, az országban évente 50-60 ilyenre van igény. De nagy a kereslet a golyóálló üvegre, vagy olyan speciális ablakra is, amelynek köszönhetően kívülről nem lehet lehallgatni a lakásban folyó beszélgetéseket. A golyóálló üvegnél az induló négyzetméterenkénti ár 500 ezer forint, ám ha valaki azt szeretné, hogy géppisztoly vagy gránátvető se vigye át, négyzetméterenként 4 millió forintot is elkérhetnek. Ha megbízható riasztórendszert szeretnének, egy középkategóriájú technikát 400-500 ezer forintért tudnak kiépíttetni.

De Keresztesi Zsolt elmondása alapján már atombunkerre is akad igény. Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy a klímaváltozás miatt előbb-utóbb olyan hatalmas tájfunok lesznek nálunk is, amelyek elvihetik a házat. S hogy ez valóban luxus? Legutóbb Budapest környékén egy 45 négyzetméteres atombunkerért 160 millió forintot fizetett a megrendelő.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!