Nem csoda, hogy zsúfolásig telt a különleges formájú, belül is puritán Isteni Ige Társaságának „törzshelye”, még Ghánából és Brazíliából is érkeztek tegnap zarándokok Gazdagrétre.

Németh András Péter felvétele

- – Kép 1/6

És nem csak azért, mert maga Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek celebrálta a szentmisét a Szent Angyalok templomában. Nem is csak azért, mert egyedülálló alkalom, hogy egyszerre három papot szentelt fel a magyar katolikus egyház feje. Az érdeklődés leginkább annak a három fiatalembernek szólt, akik fogadalmaik szerint felkészültek és méltóak is papi feladataik ellátására: Tengan Sebastian és Kponor Lawrence Kwasi mellett az Erdélyből érkezett Hurgoi Sándor kapta meg tegnap a miseruhát.

Készültek is a hívek a nagy alkalomra: a templom közvetlen közelében sajtokat, kolbászokat, kenyereket, zöldségeket, lángost és plüssállatokat árusító piac, valamint a Fidesz rezsicsökkentő kampányának aláírásgyűjtő íve várta a templomba érkezőket. A liturgia kétórás menetét néhány mobiltelefon csörgése zavarta csupán, de aligha énekel minden szenteléskor afrikai népdalokat a templomi kórus az új papok tiszteletére. Tengan Sebastian, alias Seba atya, és Kponor Lawrence Kwasi Ghánából érkeztek Magyarországra.

Hat éve már, hogy egy zimankós, egérszürke téli napon Ferihegyre érkezett Seba atya misszionáriusként. A 32 éves verbita szerzetes azért is emlékszik pontosan a napra, mert az időjárást azóta se tudta minálunk igazán megszokni. Bár ma már síelni és korcsolyázni is tud és a magyart is csak kevéske akcentussal beszéli. A hívek is megerősítették: igazán szórakoztató hallgatni prédikációit.

Seba atya októberben járt Ghánában, az édesapja temetésére ment haza együtt gyászolni a többiekkel. Hiányzanak neki az otthoni ízek, színek, az egyenlítői nap melege, de felelősséggel és szeretettel készül hivatására, ami szerinte „eszközjellegű”. Tengan Sebastian úgy véli, küldetése az, hogy segítsen az embereknek felfedezni önmagukban a hitet, amit ajándékként kapnak a Mindenhatótól. „A boldogságot, a szeretetet nem lehet megvenni a piacon, ez bennünk van, csak elő kell kaparni.” Fiatalokkal foglalkozik Gazdagréten hármas fogadalma mentén: engedelmesség, szegénység, tisztaság. Nemcsak az igét hirdeti magyarul, de a mi nyelvünkön olvas és magyar nyelvű dalokat is hallgat; azt mondja, itthon érzi magát, még ebben a télies tavaszban is. Első szentmiséjét ma tartja a gazdagréti templomban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!