A Szíria és Törökország között kiéleződött konfliktus bizonyította, hogy a szíriai válság súlyos helyi és nemzetközi konfliktusokkal fenyeget.

 
Török tank a szíriai határon

Miután a szíriai hadsereg egy határ menti török falut lőtt, válaszul a NATO-tag Ankara parlamentje engedélyezte a Szíria elleni katonai akciókat. Ibrahim Kalin, a török miniszterelnök fő tanácsadója a Twitteren közzétette, hogy Törökország nem kíván háborúba lépni Szíriával, ám szükség esetén képes megvédeni határterületeit, és ha kell, készen áll a megtorlásra. A héten lezajlott NATO-tanácskozáson a szövetség felszólította Szíriát a támadások beszüntetésére. Magyarország közleményben jelezte szolidaritását Törökországgal.

A szíriai válság azonban új következményekkel is fenyeget: a Spiegel online értesülése szerint Izrael fokozott készültséget tart a Golan-fennsíkon, mert fegyveresek jelentek meg a közelben a szíriai oldalon, s a határhoz közelebb kerültek a szíriai belső összecsapások.

Továbbra sem világos, honnan származik az a pilóta nélküli repülő, amelyet helyi idő szerint délelőtt lőtt le az izraeli légierő a Negev-sivatag északi részén. Az izraeli katonai szóvivő szerint a drón nem szállított robbanóanyagot. Eddig háromszor küldött Izrael fölé ilyen robotrepülőt a Hezbollah, két esetben fegyvertelenül, egyszer azonban robbanótöltettel. Ez utóbbi megrongált egy hadihajót.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!