Nem a méret a lényeg – és erre Orbán Viktor a legfőbb bizonyíték: meg akarta mutatni, hogy kevesebb emberrel is tud hatékony munkát végezni, ezért tavaly áprilisban feleakkora apparátust ígért maga köré miniszterelnökként, mint amekkora Bajnai Gordonnak volt. Mára azonban többen dolgoznak a Miniszterelnökségen, mint elődje ideje alatt: az eleinte ötvenfős stábot több lépcsőben a háromszorosára bővítették; a kormányzati kommunikációra felvett 16 emberrel együtt már 150-en dolgoznak itt – írta az origo.hu.

Orbán Viktor tanácsadókban is bőven felülmúlta elődeit: külön tanácsadót foglalkoztat a magyar–francia gazdasági kapcsolatok ápolására, a beruházókkal, a nyugati magyarsággal és a jótékonysági szervezetekkel való kapcsolattartásra, valamint a sportügyekre. A 9 tanácsadó havi 360 ezer és 1 millió forint között keres. 1998 és 2002 között összesen 12 tanácsadó dolgozott a miniszterelnök mellett.

A mennyiség idővel átcsap minőségbe: szeptemberben a vízcsapból is a miniszterelnök folyt. Összesen 313 alkalommal tűnt fel a hírműsorokban, 147-szer beszélt is. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság gyorsjelentése szerint Mesterházy Attila, az MSZP elnöke 117-szer szerepelt a hírműsorokban 87 megszólalással, Vona Gábor (Jobbik) 24-szer, 17-szer saját hangon, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője pedig 40-szer, ebből 29 alkalommal saját megszólalással. A gyorsulásra sem lehet panasz, legalábbis ami a Fidesz-közeli cégek újabb megbízatásait illeti: a Miniszterelnökség meghosszabbította Orbán korábbi sajtótitkára, Doncsev András cégével, a Qualiton Alkotó, Művészetszolgáltató Kft.-vel kötött tanácsadói szerződését. A balatonfüredi alpolgármesteri posztjáról a nyáron leváltott politikus cége havi nettó 687 forintért dolgozik. Megújították a kormányfő honlapját, az orbanviktor.hu-t üzemeltető Vármegye Média és Kiadó Kft. szerződését is. A Mandiner blog főszerkesztője és ügyvezetője, Balogh Ákos Gergely, illetve Novák Tamás tulajdonában álló cég a tavaly augusztustól decemberig szóló 4,2 millió forint helyett már csak csökkentett díjazást kap a válasz szerint, ám hogy mennyit, azt nem árulták el. Burger Barna fotós cégével ugyancsak hosszabbítottak; a korábbihoz hasonló, havi 750 ezer forintos díjazással – írta az origo.hu. 216 millióért rendelt tévésorozatot Kálomista Gábor cégétől a közszolgálati médiát működtető MTVA – közölte az átlátszó.hu-n közzétett lista alapján a Hír24.hu. Ez csak azért érdekes, mert a közmédia Filmbeszerzési Igazgatóságának élére márciusban a filmes feleségét, Kálomista Zsuzsannát nevezték ki. Akkor Kálom­istáné az index.hu-nak azt mondta: férje filmgyártó cége és új közhivatali állása közt nincs összeférhetetlenség, ugyanis „eddig sem vásárolt és értékesített a HungariCom és a Megafilm az Alap részére”.

A Fidesz képes arra, hogy relativizálja a sebességet: továbbra is használhatják a rendőrség lézeres sebességmérőit zavaró blokkolókat azok a képviselők, akik ezzel az eszközzel szerelték fel magán-, vagy hivatali autójukat, sőt, van, ahol állami pénzből fizetik a gyorshajtást leplező, több százezres készüléket. Az index.hu videójában több kormánypárti képviselőt is leleplezett, de ez már senkit nem zavart. A fideszes vezetés osztotta Boldog István képviselő véleményét: Magyarországon semmi nem tiltja a lézerblokkoló használatát, így a képviselőknek éppúgy joguk van beszereltetni autójukba, mint bárki másnak. Márciusban még Lázár János Fidesz-frakcióvezetőnek jól befűtöttek ezért, aki le is szerelte a cuccot. A blokkoló tilalmáról szóló javaslatot azonban nem vette napirendre az Országgyűlés. Mégpedig azért, mert a kormány álláspontját kifejtő Schváb Zoltán helyettes államtitkár azt állította, hogy a lézerblokkoló használatát most is törvény tiltja.

Ha már sebesség, a kormány készül átlépni a fényét: januárra 35 ezer négyzetméteres épületet húznak fel az Orczy-kertben, hogy helyet csináljanak a Közszolgálati Egyetemnek. Navracsics Tibor ötletét eredetileg a Ludovikába költöztették volna, de kiderült, hogy ott van már egy másik intézmény, bizonyos Természettudományi Múzeum. Mindegy, a héten megszavazták: 2012 januárjában indulnia kell. Most már csak a valóságnak kell alkalmazkodnia az Országgyűléshez: a múzeumnak a jelenlegi mellé terveznek egy új épületet, és csak részben kell kiköltöznie a Ludovikából – írta az index.hu. Csupán ez 10-30 milliárd forintba kerülhet, és az egyetem kialakításának és elindításának költsége még ezen felül jön. Ezek szerint a kormány arra készül, hogy egy közismert kvantumfizikai tézist bizonyítson, miszerint az antianyag (v.ö.: semmi) átalakulhat anyaggá (pénzzé).

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!