A gumigerinc, a gluteális (= fari, farral kapcsolatos) nyelv és a gátlástalanság része a magyar politikai alapfelszerelésnek. Mindháromra külön-külön és együtt is sikerült példákat gyűjteni az elmúlt hétről.

Ezen a héten lapunk szinte minden oldalára jutott valami a politikai 3G-ből, mi csak a maradékból szemezgetünk. Az éppen a munkavállalók jogait megnyirbáló Munka törvénykönyvéről vitázó képviselők Lázár János javaslatáról is egyeztettek a héten: ismeretes, hogy a Fidesz-frakcióvezető mindenkinek 750 ezer forintos államtitkári fizetést adna, s emellett benzinkártya, mobiltelefon és a vidékieknek 60-70 négyzetméteres budapesti lakás is járna. A képviselők javadalmazásáról szóló új szabályok előkészítésére létrehozott albizottság ülésén kiderült: mégis lesz 5-30 százalékos bizottsági pótdíj, vagyis a havi 900 ezer már egy bizottsági tagsággal is összejön – részvételtől függetlenül. A Népszabadság megemlíti: a budapestiek 2 ezer, a távolabb lakók pedig akár 5 ezer kilométernyi útra elegendő üzemanyagot kapnának. A Fidesz kétezer, esetleg háromezer cm³-s autókban gondolkodik; egy ilyen kocsi 5 ezer kilométeren elfogyaszt legalább 150 ezer forintnyi benzint.

Ha másokról van szó, persze nem ilyen szigorúak országunk elei: a Népszava számolt be arról, hogy két törvénytervezeten is dolgoznak az illetékes minisztériumok. A rendvédelmi dolgozókat érintő javaslat szerint állását, sőt a jogos végkielégítését is elveszítheti az, aki bármilyen kormányellenesnek minősíthető kijelentést tesz, vagy legalábbis ilyesmivel vádolják meg parancsnokai vagy a belső elhárítás. A köztisztviselői törvény tervezete szerint pedig nemcsak a kormány és az önkormányzat politikájának bírálatától kell tartózkodni, hanem „a köztisztviselő köteles jelenteni hivatali felettesének, ha tudomására jut, hogy más köztisztviselő megsértette a jogszabályban vagy az etikai szabályban foglaltakat. A feljelentőt emiatt nem érheti hátrány”. A szakszervezetek persze már besúgókat meg köpönyegforgatókat vizio­náltak, pedig itt az ideje megtanulni, hogy a szavaknak igenis vannak következményei.

Természetesen nem mindenkire nézve. „Semmilyen amerikai tiltakozásról nem volt szó Orbán Viktor és az amerikai nagykövet találkozóján” – közölte október 19-én a miniszterelnök szóvivője. A héten a Magyar Narancs viszont azt írta, hogy az Egyesült Államok diplomáciája felháborítónak tartja, ahogy a magyar kormányzat lehazudta Eleni Tsakopoulos-Kounalakis tiltakozását. Az ATV ezek után újból megkereste Szijjártó Pétert, aki megismételte: a találkozón nem volt szó tiltakozásról. Erre a Népszava megkereste a nagykövetet, aki azt nyilatkozta, hogy „azon a találkozón egyebek mellett felvetettem a készülő sarkalatos törvényekkel kapcsolatos aggályokat, különösen azokat, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségére és a választási reformra vonatkoznak”. A lap kérdésére – „valójában ez démarche volt?” – a diplomata azt válaszolta: „igen”.

Azt már korábban megtapasztalhattuk, hogy megszorítások ide vagy oda, amire igazán kell pénz, arra előteremtik, legyen szó 40 milliárdos stadion építéséről vagy 20 milliós alkotmányillusztrációról. Több mint 21 millió forint közpénzbe került Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök büntetőjogi felelősségének felvetése a 2006 őszi események miatt – írta a Népszava. A Balsai-jelentéshez – amely szerint felvetődhet a terrorcselekmény gyanúja is – kapcsolódó jogi segítségnyújtásra mintegy 21 millió forintot költött a miniszterelnökség a mainap.hu kérésére tett közlés szerint. Ezen az összegen az időközben alkotmánybíróvá választott Balsai István fideszes képviselő munkatársai osztozhattak. Csak két tétel a 21 millióból: 4,2 millió forintot kap a miniszterelnökségtől Vida Viviána Ildikó. A Népszava szerint ő nem jogász, hanem végzettsége szerint meteorológus, és korábban a Fidelitas Bál főszervezőjeként szerzett tapasztalatokat. Balsai is azt mondta róla korábban, hogy „nem jogi tanácsadással” segít. 3 millió forintot kap Henter Lilla, aki sokan másokhoz hasonlóan szintén jogi tanácsadásra, irattanulmányozásra szerződött. Ő 2006-ban „tanulóként” aláírója volt egy Orbán Viktort dicsőítő politikai nyilatkozatnak. Vagy itt van a pazarlást amúgy mélyen elítélő Vitézy Dávid, akiről a Blikk írta meg, hogy a százfős Budapesti Közle­kedési Központ (BKK) vezetőjeként 12 luxuskocsit bérelt magának és munkatársainak. A BKK cáfolt, de – fájdalom – a Blikk leközölte a teljes szerződést.

A kormány is tesz munkatársai kényelméért: december 1-jétől a sebességhatár és a piros lámpa sem szabhat határt a minisztereknek, ugyanis a Köztársasági Őrezredhez kerül a tárcavezetők szállítása, így mindenkinek jár majd a kék villogó, ami eddig csak a belügy-, a külügy- és a honvédelmi miniszter használhatott – írta a Blikk. A speciálisan kiképzett rendőr sofőrök „tudásukkal garantálják a gépkocsiban ülő személy biztonságát. Hivatásos rendőrként fegyveres szolgálatot látnak el, és képzésük a közelharctechnikák és egyéb önvédelmi ismeretek elsajátítására is kiterjedt. Rendelkeznek mindazon képzettségekkel, amelyek alkalmassá teszik őket arra, hogy minden körülmények között a legbiztonságosabban szállítsák utasaikat, és a legváratlanabb helyzetekben is helytálljanak” – közölte a Belügyminisztérium sajtóosztálya, amely azzal indokolta az átszervezést, hogy az „rendezettebb helyzetet hoz”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!