Még mindig napirenden van a kormányközeli sajtóban az őszödi beszéd kiszivárogtatásának ügye, pedig egy 2009-ben zárult titkosszolgálati vizsgálat is megállapította, hogy a Fidesznél hónapokon át ott volt a felvétel, amelyre komplett kommunikációs stratégiát is építettek a mai kormányzó erők a nyilvánosságra hozatal előtt.

 
Mit hallgat Kósa Lajos? Rózsa-Flores Eduardo állítólag Kósa városába, Debrecenbe vitte az őszödi kazettát

Egy személy hitelességének fokmérője, hogy mennyire támadja azokat, akikbe mi is bele akarunk rúgni – ennek az „elvnek” számtalanszor lehettünk tanúi nem csak a kormányközeli sajtóban, de még a Fidesz háza táján is. Az elmúlt hetekben ismét napirendre került a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatása, egy Heti Válasz- interjú kapcsán. Ebben egy Szabó Bálint nevű, zavaros politikai múltú fiatalember mesélt el egy szintén zavaros történetet, amelyet már másnap alapjaiban cáfoltak a tények és a megnevezett érintettek. E heti számában a lap nagyvonalúan átsiklik ezeken a – mondjuk úgy – ellentmondásokon, és arra hivatkozik, hogy Szabó bizonyítékokat ígér. A Rózsa-Flores Eduardo lakásán a hangfelvétellel megjelenő Szili Katalin–Baja Ferenc–Szekeres Imre hármasáról szóló történeten is túltett a Magyar Nemzet, amely ugyancsak a Bolíviában agyonlőtt újságíró- kalandor állításaira hivatkozva pénteken már azt írta: valójában az MSZP szűk vezetése, valamint Szilvásy György és Gyurcsány Ferenc tanácsadói köre áll a zavargásokhoz vezető miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatása mögött. Például Toller László is be volt avatva – a politikus akkor már jó két hónapja kómában feküdt. Mindezt egy szintén ellentmondásoktól hemzsegő, Rózsa-Flores által 2008-ban adott interjú alapján állítják, amely szerint ő egy közvetítőtől kapta a felvételt, és ő adta át a Fidesznek, és amelyben maga is megjegyzi: ha tényleg Szilvásy a kiszivárogtató, akkor minek kellett ekkora cirkuszt csinálni a beszédből?

Hogy, hogy nem, a Magyar Nemzet az interjú azon nem rövid részéről sem ejt egy szót sem, amely azt részletezi, hogy az akkor a nyilvánosság előtt még ismeretlen felvétel birtokában Várhegyi Attila, a Fidesz pártigazgatója – akit Rózsa-Flores konkrétan „a Fidesz egyik legnagyobb bűnözőjének” nevez – Debrecenbe utazott Kósa Lajos pártalelnökhöz, akivel meghallgatták a hangfelvételt, majd riadóztatták a Fidesz vezetését. „Ott volt a Kósa, ott volt a Varga (Mihály), ott volt a Navracsics még” – sorolta Rózsa-Flores. „Mérlegelik, mi történjen, hogy történjen, hogy ezt maga a Fidesz jelentse be, ez olyan egyenértékű dolog lett volna, mint ahogy mi magunk teszünk fel bárhova is az anyagot. Végül úgy döntenek, hogy névtelenül azonnal kirakták ott helyben a másoltat, a lemezeket, nyolc darab készült. Azt már nem tudom, miért, akár törhetjük a fejünket, de végül is nem érdekes, csak zárójelben mondom, hogy sorrendet állítottak fel, és úgy indították a futárokat, nem onnan, nyilvánvaló, hanem akkor ezt is megoldották, hogy ki kapja meg elsőként az anyagot” – ismertette a kiszivárogtatás részleteit Rózsa-Flores. A férfi ekkor az interjú többi részével ellentétben nem lehetőségekről beszél – a történet ezen részének csak ez az egy változata van. Ez mellesleg egybecseng azzal, amiről Orbán Viktor 2008-ban egy zártkörű rendezvényen beszélt, és amelyről annak idején a Hírszerző című internetes lap olyan részletesen számolt be, hogy a résztvevők azt gyanították: hangfelvétel készült az elhangzottakról. Akkor a Fidesz elnöke azt mesélte az őszödi beszéd kapcsán, hogy szeptember 15-én, pénteken a repülőtéren volt, mert Szájer Józseffel készült Brüsszelbe, amikor Kósa Lajos felhívta, és lejátszotta neki a hanganyagot, mire ők pezsgőt bontottak. Valaki közbevetette, hogy a hangfelvétel vasárnap került a sajtóhoz, erre úgy reagált: „akkor lehet, hogy rosszul emlékszem”, majd témát váltott. Ez igaz is lehetne, bár Rózsa-Flores azt állította, hogy ő szeptember 16-án, szombaton este kapta meg a felvételt, amiről értesítette a Fideszt. Csakhogy arról ma már senki nem beszél, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal 2009-ben elkészült vizsgálati jelentésében, melynek főbb megállapításait ismertették, az szerepelt, hogy a „háromórás hanganyag” – nem csak Gyurcsány beszéde, hanem a teljes frakcióülés felvétele! – egy „másik politikai oldalnál” volt, és azt „hónapokig pihentették az önkormányzati választásokig”. Erre azóta sem adott magyarázatot a Fidesz, amely hónapokon át építette a hazugságbeszédre alapozott kormány- és MSZP-ellenes kommunikációs kampányát, és amelynek elnöke, Orbán Viktor a beszéd nyilvánosságra kerülése előtt egy héttel arról értekezett, hogy „a hazug, illegitim és önfejű kormányzati politikára az emberek nyílt és rejtett ellenállással válaszolnak”. Tüntetéseket, engedetlenségi mozgalmakat is vizionált. Mit tesz isten: megint neki lett igaza.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!