A háziorvosi ellátás után a fogászati kezeléseket is a padlóra küldheti a kormány smucigsága. És ez nem tréfa, mivel emiatt csúnyán leromolhat az ország egészsége. Csapnivaló ugyanis a magyar szájüregek egészségi állapota, ez pedig életveszélyes. A rossz fogak, a fogágybetegségek koraszülést, stroke-ot, de akár szívizomgyulladást is okozhatnak. Ha pedig már csak a foghúzás marad megoldásként (és nincs lehetőség fogpótlásra), a „beavatkozás” hosszú távon gyomor- és bélproblémákat is eredményezhet. „Ha rossz a fogunk, az mindenre kihat”, összegez a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke. Hermann Péter joggal aggódik: egyre több a betöltetlen fogorvosi praxis.

 
Fogorvosnál - Fotó: Kállai Márton

Fogainkkal együtt sorvad az életünk


Átlagban 2 ezer lakos ellátásához szükséges egy fogorvos az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlása szerint. Itthon nagyjából 5300 dolgozik: a közfinanszírozott alapellátásban 2800, a szakellátásban 500 és nagyjából 2500 magánrendelésen. Ez átlagban megfelel a nemzetközi sztenderdnek, csakhogy a területi eloszlás nem megfelelő: Budapesten több, de például Északkelet-Magyarországon sokkal kevesebb a szakember. A tartósan betöltetlen praxisok száma egyre emelkedik, országosan eléri a 230-250-et. Mindezt körzetösszevonásokkal, helyettesítésekkel próbálják megoldani, ám ha nem történik valami, akkor már a közeljövőben baj lehet az ellátással.

Az OEP átlagosan és teljesítménytől függően havi 800 ezer forinttal támogatja a fogorvosi praxisokat. Ebből kell finanszírozni a fogorvos és az asszisztens bérét, járulékait, az adott helyiség összes költségét, az anyagokat, felszereléseket.

Mindezt szinte lehetetlen teljesíteni, pláne, ha szabadságra megy az illető, mert akkor nincs teljesítménye – ilyenkor a minimumösszegből (mintegy 300 ezer forint) kell gazdálkodnia.

A fogorvosok közül is sokan mennek külföldre dolgozni, leginkább a pályakezdők hagyják el az országot, de sokan visszaadják a szerződésüket és csak magánellátásba tevékenykednek.

„A fogorvosi ellátórendszer ugyanúgy elöregedett, mint a háziorvosi. A fiataloknak nem kínál vonzó életpályát”, magyarázza a tagozat elnöke.

Ugyan nemrég kapott az állami szektor 2 milliárd forintot, aminek persze örülnek, de az összegből egy praxisnak havonta 50 ezer forint jut, ami nem menti meg a közfinanszírozott fogászatokat. Hermann Péter ígéretet kapott Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkártól, hogy fontolóra veszi javaslatukat, miszerint a háziorvosoknál bevezetett letelepedési és praxisjog-vásárlási támogatásra vonatkozó pályázati lehetőség a fogorvosok számára is legyen elérhető. A letelepedési támogatás 6 és 10 millió forint közötti összeg lehet, attól függően, hogy mióta betöltetlen a praxis, a praxisjog- támogatás mértéke pedig maximálisan 4 millió forint lehet. „A pályázati lehetőség valószínűleg a pályakezdőket vonzaná, az nem életszerű, hogy egy középkorú, már családos fogorvos több száz kilométerrel arrébb költözik” – teszi hozzá az elnök.


- - - -
A Semmelweis Egyetemen fogorvosnak tanuló kb.
880 diák közel fele külföldi, akiknek zöme végzés
után visszamegy az anyaországba, ők nem Magyarországon
vállalnak munkát.


33 gyermekfogászati praxis üres,
a legnagyobb gondban
az iskolafogászat van.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!