Bár maga Orbán Viktor is azt vizionálta korábban, a Fidesz-frakció nem szakadt szét, ugyanakkor az utóbbi hónapokban egye jobban szaporodnak a repedések: egyre több képviselő kezd ráunni a kapkodó kormányzati utasításokat végrehajtó szavazógép szerepére.

Ángyán József, aki az oligarchák térnyerése miatt mondott le földművelésügyi államtitkári posztjáról, a földtörvény elfogadásakor szembement a központi utasítással, de lázadását csupán 250 ezer forintos pénzbüntetéssel honorálták – kizárni nem merték.

Az év legnagyobb politikai botránya három teljes hónapig tartott: ennyi kellett Schmitt Pálnak, hogy végre lemondjon a köztársasági elnöki posztról. A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy az államfő 1992-es, 215 oldalas kisdoktori dolgozatából 200-at másolt. Schmitt sértődötten tagadott, de a Semmelweis Egyetem – a tudományos életből érkező óriási nyomás hatására – végül megfosztotta doktori címétől, és az államfő lemondásra kényszerült. A fideszes pártkatonát egy másik váltotta: a köztársasági elnök Áder János lett, aki eddig meglepően gyakran kötött bele a kormánytöbbség által szakmányban gyártott törvényekbe.

Hiába volt azonban hasonlóan alapos a hvg.hu tényfeltárása Semjén Zsolt esetében. A miniszterelnök-helyettes megkérdőjelezhetetlen „szakmai kompetenciája és hozzáértése” úgy összegezhető, hogy jórészt összemásolt egy dolgozatot, amiből teológia doktori lett, ehhez hozzátoldotta egy konzulense tanulmányát, ebből szociológia diplomamunka lett, majd ezt tudományos tevékenység címén publikálta, így lehetővé vált, hogy a teológiai doktoriból PhD legyen, úgy, hogy Semjén biztosan nem felelt meg a PhD-fokozat feltételeinek. A KDNP elnöke lezártnak tekinti az ügyet, és bár az ELTE megállapította, hogy súlyos tudományos-etikai vétséget követett el, egyik érintett egyetem sem tesz semmit. Végigkísérték 2012-t a Jobbikban zajló botrányok: sorra távoztak politikusaik a pártból, kit zsidó származása miatt zártak ki (Szegedi Csanád), mást a megosztó politikájáért (Endrésik Zsolt, Kisgergely András), de akadt, aki a botránypolitizálás okán távozott (Rozgonyi Ernő). A párt egyetlen komoly „szakmai” sikereként azt könyvelhette el, hogy az augusztusi gárdaavatás körüli trükközésnek hála az egész rendőrségből hülyét csináltak, viszont Gyöngyösi Márton zsidózása a parlamentben (amire a kormányoldal először a más közjogi méltóságok szakdolgozatánál már bevált másolt közleményekkel reagált) akkora felháborodást váltott ki, hogy az az ellen tiltakozó tömegtüntetésen felszólalt Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon volt miniszterelnök mellett Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető is.

Ha már Bajnainál tartunk: az ő visszatérése, pontosabban az általa vezetett Haza és Haladás Alapítvány, valamint a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Milla részvételével az Együtt 2014 Választói Mozgalom megalapítása a 2010 óta tartó ellenzéki politizálás fordulópontja volt. Nem csak a demokratikus ellenzéki pártok, hanem civil szervezetek is megmozdultak – úgy tűnik, megvan a centruma az Orbán-kormány leváltásáért küzdőknek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!