Péntekre, talán a „feltétel nélküli” magyar tárgyalási szándék bejelentésének hatására csillapult valamelyest a honi „váltóláz”. Mármint a forintátváltási. A pesti belvárosban tucatnyi pénzváltónál érdeklődtünk, ám szinte mindenütt azt mondták: zömmel külföldi turisták vásároltak forintot. Nem csoda, az árfolyam most nekik kedvez, hiszen a számukra olcsó lett Magyarországon vendégeskedni, vásárolni.

A Március 15. téri valutaváltóban – ahová úgy illik, egyszerre csak egy ügyfél menjen be – hét fiatal is sorban áll. Ez a csapat is külföldinek látszik. Az üzlet előtt idősebb magyar férfi várja, hogy kijöjjenek. Azt mondja, ő nem hozza, hanem viszi a forintot. Merthogy már régóta valutában „spájzol”, és most éppen elfogyott a nyugdíja…

A Nyugati pályaudvarral szemközt az első nagykörúti pénzváltóban dolgozó hölgy bár név nélkül, de szívesen beszél az üzletmenetről: – Háromszor annyian jönnek mostanában forintot váltani, mint máskor. Viszik az eurót, a dollárt, a svájci frankot, az angol fontot és norvég koronát is. Az elmúlt napokban már azt se nézték, mennyi az árfolyam, csak ne forintban álljon a pénzük. Volt, aki csak pár ezer forintot váltott át és volt, aki milliókat. Hogy mikor lesz ennek a vége? Talán ha megállapodnak az IMF-fel, és az árfolyamok is visszamennek. Akkor az emberek majd visszaváltják megint a pénzüket, persze, a mostaninál sokkal rosszabb árfolyamon – vélekedik.

A Rózsadomb lábánál van a Bálint Change Kft. pénzváltó irodája. Bálint úr így beszél: – Erős maradt a forgalom karácsony után is, amikor mindig sokan váltanak ki egy-kétszáz eurót ajándékba az unokának, az utazáshoz vagy a síelésre.

A valutafelvásárlás sem az elmúlt napokban kezdődött, hanem amikor még 310 forint volt az euró. De az most már nagyon drága lett. Akik a pénzük mentésére törekszenek – az itt pénzt váltók közül úgy húszszázaléknyian – azok inkább viszik a dollárt, a svéd és a norvég koronát. Attól félnek, hogy nem ér majd semmit a megtakarításuk, és abban reménykednek, hogy így talán átmentik. Aki ennyire pesszimista, az már az euróban sem bízik. De ha visszamegy az árfolyam – márpedig idővel visszamegy – akkor csalódik majd: a drágán vett valutát sokkal olcsóbban fogja eladni…

 

Kis magyar agyrém: norvég korona!

Harminc­szoros forgalomnövekedést tapasztaltak a magyarországi pénzváltók a héten a norvég korona piacán. Nyár végén a fél világ pánikszerűen vásárolta pár hétig a norvég fizetőeszközt, akkora ijedelmet keltett a svájci jegybank intervenciója, mely a saját pénzének gyengítésére irányult. Ám arra is emlékezhetünk, hogy a skan­dináv sztori már szeptember közepén kifulladt. Akik későn kapcsoltak, bizony alaposan ráfizettek a koronavásárra. A mostani magyar pánik hasonló helyzetet eredményezhet. Most a történelmi csúcson, 42 forint közelében vásárolni, nem biztos, hogy jó befektetés. Ha megnyugszik a piac, komoly veszteség érheti a mostani, alig indokolható árfolyamszinteken vásárlókat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!