Menekülthelyzet a déli határszakaszon – 2015. 06. 22., Szabadka–Ásotthalom

Nem mondhatók ingerszegénynek a magyar–szerb határ tanyavilága házőrzőinek mindennapjai hosszú hónapok óta. Röszke, Mórahalom, Ásotthalom térségében élő idős emberek kelnek fel éjszaka, vizet és sokszor táplálékot kínálva a földjeiken, portáikon átkelő, sokuk terményét megdézsmáló menekülteknek.

Megismerték már az éjszakáról éjszakára újabb és újabb betérők szándékát: senkit nem bántanak, csak éhesek és szomjasak. Sok helybéli nyugalmának zálogát várja a kormány által beígért kerítéstől, míg a másik oldalon már a drótvágó-árusító bizniszre készülnek.

A legszegényebbek határátkelés előtti pihenőállomása az elhagyottan álló szabadkai téglagyár területe. Egy-két napot időznek a romos téglaégetőkben.

Maradék pénzükből a közeli élelmiszer-áruházban krumplit, hagymát vásárolnak, ha jól gazdálkodtak, egy egész csirkére is futja. A faágakból összetákolt, fóliával borított sátrak alatt tervezik az útvonalat, imádkoznak az úti cél eléréséért, vannak, akik az előző csapat által otthagyott fazekat készítik elő a főzéshez. Innen indulnak kisebb csoportokba verődve az esti órákban gyalogosan.

Sokan utolsó fillérjeiket összedobva, a türelmetlenségtől hajtva 100-200 euróért taxival percek alatt elérhetik a legközelebbi határszakaszt. A nincstelenek néhány órányi gyalogút után találkozhatnak először az éber magyar kutyákkal.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!