Lakótelep épül a bedőlt lakáshiteleseknek a Pest megyei Ócsa mellett, így rendelkezett a kormány. Akik arrafelé élnek, nem örülnek osztatlanul az elképzelésnek.

 
Ócsa-trükk? Errefelé tervezik építeni a bedőlt lakáshitelesek lakótelepét

Átmennek az M5-ös fölötti hídon, onnan nem messze lesz egy kocsmaszerűség, azzal szemben találják – ad útbaigazítást egy találomra megszólított férfi Ócsán. Azt tudakoltuk, merre van az a földterület, ahova a frank megemelkedett árfolyama miatt bedőlt devizahiteleseknek építtetne lakóházakat a kormány. Csaknem hat kilométert autózunk. Az út mindkét oldalán termőföld, kukorica, napraforgó, odébb szalmabálák. Lányok is vannak errefelé, némelyek fehérneműben, mások mini ruhában integetnek az elhaladó autósoknak az út mentén. Lehetetlen nem észrevenni a büfét, amelyről a minket útba­igazító férfi beszélt. Szemközt homokos bekötőút, mellette Krisztus kereszten, mögötte határtalannak tűnik fel a föld, egy asszony szerint azon most aratták a búzát. Rajta egy tévéstáb.

– Most mi leszünk a csúfság?! Ide újat akarnak, a miénk meg dől össze – méltatlankodnak közvetlen a kocsma mögött, Alsó­pakonyon az asszonyok, akikkel véletlen találkozom. Huszonévesek, harmincasok le­hetnek. Körülöttük maszatos, copfos hajú kislányok, egy kamaszlány kiskutyát szorongat az ölében, egy fiatalasszony pár hónapos gyermekét ringatja.

Alsópakonyt az Ócsától errefelé vezető műútról észre se lehet venni. Egykor grófi majorság volt, annak régi cselédházaihoz hepehupás földút vezet, a telepet a büfétől keskeny bozótos határolja el. Van, amelyik házat élénk narancssárgára vakolták, némelyik előtt virágok, olyanok is akadnak, amelyeken lyukas a tető. Máshol a drótkerítés szakadozott, az udvar gazos. Mondják, itt jobbára szegények, nyugdíjasok, többgyerekes családok élnek, sokan, főleg a nők munkanélküliek.

– Hányan laknak itt?

– Ötven család.

Egyikük bulvárlapot tart a kezében, benne a bedőlt frankhitelesek leendő telepének állítólagos látványterve. Emiatt gyűltek össze az asszonyok. Nekünk is megmutatják az újságot, amelyben az egyik képen fehér színű, földszintes, előteraszos lakóházak sorakoznak. Beszélgetőtársaim nem örülnek a leendő építkezésnek.

– Nekik segítenek, nekünk nem – szögezik le.

Kissé rozoga autók jönnek-mennek a kátyús úton, mások – mind férfiak – biciklivel közlekednek, munkahelyükre, a nemrég Ócsa mellett épült galvanizáló üzembe igyekeznek. Az asszonyok mindenkinek köszönnek.

– Reggel egy buszjárat van Ócsára, délután van a másik, haza. Ha nincs autó, nem tudunk intézni semmit – magyarázza az egyik nő, s halkan máris hozzáteszi:

– A legtöbb kocsinak nincs papírja vagy más baja van.

– Ócsa úgy lett néhány éve város – veszi át a szót egy másik asszony –, hogy ezt a területet hozzá csatolták. Akkor ígértek buszmegállót meg mindent, de semmi se lett belőle. Megszűnt a boltunk, két télen nem volt vizünk, se áramunk.

Azt is panaszolják, bár kiskert minden házhoz van, lehetne művelni, de ellopják a terményt. A vaskaput is. Hogy kik, nem tudni, mert szerintük a rendőrség nem tesz semmit.

– Az is baj, hogy a gyerekeket se sétáltathatjuk. Ugye, ott – int egyikük a kocsma és házak közti kicsiny bokros területre – dolgoznak a lányok.

Idővel egy nyugdíjas asszony is csatlakozik a beszélgetéshez. Nejlonotthonkát visel, alatta rövid ujjú póló. Autója nincs, kerékpározni már nem tud, ha vásárolni akar, a szomszédját kéri meg fuvarba. Háromezer forintot fizet érte. Egyedül van véleményével, szerinte az ittenieknek jobb lesz, ha megépül az új telep.

– Drága gyerekeim – csitítgatná az asszonyokat –, be lesz vezetve a gáz, a víz.
– Ide nem – kételkednek a többiek. – Talán egy boltot raknak ide.
– Figyeljétek meg, be lesz vezetve!
– Hát, a házig lehet, de be nem. Mert nem lesz rá pénzem – mondja az egyik családos nő, aki korábban takarító volt. Állítása szerint már segélyt se kap, csak a férje keresetéből élnek.

 

4-6 milliárd forintba kerülhet, ha a tervezett 500 lakást megépítik Ócsán – nyilatkozta a Szaló Péter, a Belügyminisztérium illetékes államtitkár-helyettese az [origo] hírportálnak. Idén 80 lakás megépítését tervezik, erre a tárca 775 milliót különített el a költségvetésből. De az, hogy a végösszeg mennyi lesz, nagyban függ attól, a közbeszerzésen nyertes pályázó milyen típusú házat ígér. Orbán Viktor korábban amerikai, könnyű szerkezetes lakásokról beszélt, melyeknek a rezsiköltsége alacsony. Egy ilyen ház négyzetmétere minimum 150 ezer forint, de ha nagyobb hangsúlyt fektetnek az energiatakarékosságra, akár 30 ezerrel többe kerülhet. A 2011-re tervezett 775 millió forint éppen fedezné 80 ilyen ingatlan megépítését. Viszont a devecseri és kolontári iszapkatasztrófa áldozatai számára a pályázaton nyertes cég hagyományos technológiájú házakat épített, ezeknek négyzetméterára 240 ezer forint volt. Ingatlanszakértők szerint kifizetődőbb lenne, ha az újak építése helyett az üresen álló lakásokat vennének meg és újítanának fel. Nem is beszélve arról, hogyha létrejön az ócsai lakópark, akkor a település infrastruktúráját fejleszteni kell. Az útépítés vagy az iskolák bővítése pedig további terheket ró az államra.

(Sz. Á.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!