"Az államcsőd egyszerűbb, mint a facsipesz" - írja "Ki mondott csődöt?" című cikkében Faragó József. A friss VH-ban olvasható, összefoglalóban a szerző áttekinti a közelmúlt emlékezetes csődjeit, majd megállapítja: Görögország legalább 5 éve csendes csődben ül.

 
Alexis Ciprasz görög miniszterelnök: Ne becsülje alá mire képes egy nemzet, ha megalázva érzi magát - Forrás: Profimedia

"Az eurokraták engedékenysége egy régi, meggondolatlan döntés következménye: beengedték a belépési feltételeket nyilvánvalóan nem teljesítő Görögországot az eurózónába, s azóta úgy vélik, hogy a fiatal pénz sorsa múlik a görögökön. Akik maximálisan visszaélnek ezzel a helyzettel. Ezen a héten is úgy viselkedtek, mint az a diák, aki biztos benne, hogy akkor sem buktatják meg, ha teli az ellenőrzője egyesekkel. Egyszer mégis elszakadhat a cérna, s valamelyik hitelező bemondhatja a csődöt." (Faragó József: Ki mondott csődöt?)

"Befeszültek, alkudoznak" címmel munkatársunk, Szűcs Ágnes foglalta össze a lapzártánkig kialakult helyzetet. Ismét államcsőd fenyegeti Görögországot, mert nem sikerült megteremtenie a fedezetet arra, hogy 1,6 milliárd eurót visszafizessen a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). "...az öt hónapos alkudozás után Ciprasz pontosan ott tart, mint mikor megválasztották. Vagy elfogadja a hitelért cserébe a megszorításokat és politikai hitelét vesztve megmenti az országot az államcsődtől, vagy büszke marad, és betartja a választóinak adott ígéretét. De akkor jön a drachma" - olvasható az összefoglalóban.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
A témával kapcsolatos részletek friss lapszámunkban, Szűcs Ágnes és Faragó József cikkeiben olvashatók.

Lapzártánk után történt: Ciprasz görög miniszterelnök péntek éjjel bejelentette, hogy július 5-én népszavazáson kérik a görög választók véleményét Görögország és hitelezői megállapodás-tervezetéről. A Brüsszelből és a nyugat-európai fővárosokból érkező első reakciók is elutasítók voltak, majd rendkívüli tanácskozás következett, és megérkezett a hír: "Az Eurócsoport elutasította azt a görög kérést, hogy a július 5-ére tervezett népszavazásra tekintettel hosszabbítsák meg a görög pénzügyi mentőprogram június 30-án lejáró időbeli hatályát - közölte sajtótájékoztatóján Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereiből álló testület elnöke, a görög adósságválságról szombaton tartott brüsszeli rendkívüli ülés után." Részletek itt.
 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!