„A saláta az ebédlőasztalra való, nem a jogalkotásba! A tervezet ebben a formában alkalmatlan a vitára, egy újabb szög a gyerekvédelem koporsójába, s jól látszik belőle, hogy sajnos a kormányzati tisztviselők egyáltalán nem veszik komolyan a gyermekjogokat” – így reagált dr. Gyurkó Szilvia gyermekvédelmi szakértő, a Hintalovon Alapítvány vezetője arra a salátatörvény-tervezetre, amely szigorítaná a gyermekvédelmi törvényt, s amelynek véleményezésére a szakma képviselőinek csupán 48 órát adott a kormány.

 
Illusztráció - Daniel Truta, Getty Images

A határidő csütörtöki lejártáig Gyurkó Szilvia és munkatársai véleményezték a tervezetet. Felháborítónak tartják, hogy egy olyan egyoldalas indoklással vezetik fel a módosításokat, amelyek aktuális eseményekre hivatkoznak, és semmilyen rendszerszintű vagy valódi magyarázattal, indoklással szolgáló elemzést nem adnak a tervezett változtatások hátteréről.

„Tényleg azt értékeljük előrelépésnek, hogy 2018 januárjától vizsgálni kell a gyerekotthonok és a nevelőszülői hálózatok vezetőinek alkalmasságát? Eddig nem kellett?! Hiába írják elő, hogy a gyerekjogi képviselők hogyan beszélgessenek a gyerekekkel, azt nyilván senki nem gondolja komolyan, hogy 19 gyerekjogi képviselő fog 24 ezer gyerekkel rövid időn belül, szakmai alapokon nyugvó, bizalmi viszonyt kialakítani. Ráadásul a gyermekvédelmi gyámok végzettsége, felkészültsége nem terjed ki arra, hogy a bántalmazás tüneteit felismerjék. Az pedig tömény cinizmus, hogy »kríziskezelő szolgáltatást« csak akkor kell nyújtani, ha »több gyerek« érintett. Egy bántalmazott gyerek traumája nem probléma vagy azt ő oldja meg egyedül?” – sorolja a súlyos aggályokat a szakértő.

A gyermekvédelmi törvény kiegészülne egy passzussal: fix, külön eljárásrend alapján kell kivizsgálni és kezelni a gyermekbántalmazási eseteket a gyermekotthonokban és a javítóintézetekben.

A szigorítást az elmúlt időszak jogtalan gyermekelvételeivel és az intézetis botrányokkal, bántalmazásokkal indokolják. Ahogy azt mi is megírtuk: a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban és a budapesti Alföldi utcai gyermekotthonban szexuális visszaélések, erőszak és prostitúció gyanúja is felmerült. A bicskei intézmény igazgatója előzetesben van, mivel több gyerek is ellene vallott.

„A bicskei gyermekotthon vezetőjével szembeni eljárás az oka változtatásnak? Egy olyan eljárás, amiben még vádemelés sem történt? És mi lesz, ha mondjuk bizonyítékok hiányában nem áll meg a megalapozott gyanú?” – teszi föl a költői kérdést Gyurkó.

A közelmúltban Kalocsán és Zalaegerszegen a „problémás” gyerekek zárt intézeteiben is erőszakoskodó nevelőkről derült ki az igazság.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!