Rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Újdelhiben, attól tartva, hogy erőszakossá válhatnak a napok óta tartó tüntetések, miután belehalt sérüléseibe az a 23 éves indiai orvostanhallgató lány, aki csoportos nemi erőszak áldozatául esett.

 
Halálbüntetést követelő tüntetők az indiai fővárosban

Demonstrálók tízezrei lepték el az indiai fővárost, amelynek egyes körzeteit és tíz metróállomását jó előre lezárta a rendőrség. Közben gyilkosság vádjával letartóztattak hat embert, akik gyanúsíthatók a lány megerőszakolásával. Az áldozat személyazonossága nem ismert, a tüntetők Damininek nevezték el, ami hindiül villámlást jelent. Damini december 16-án egy férfi barátjával, moziból hazaindulva szállt fel arra a buszra, ahol hat férfi megtámadta őket. A lányt megerőszakolták, megverték, majd ezután mindkettőjüket levetkőztették és kidobták a buszból. A lány társát már kiengedték a kórházból, ám Damini súlyos agykárosodást, tüdőfertőzést, számos szervi betegséget és egy szívinfarktust is elszenvedett. Daminit speciális kezelésre Szingapúrba vitték, de ez sem segített rajta.

A tragédia sokkolta Indiát, a kegyetlen bűncselekmény nyomán egyre nagyobb nyomás nehezedik a kormányzatra – Manmohan Singh miniszterelnök érdemi intézkedéseket ígért a nők elleni erőszak visszaszorításáért. Indiában a nők nap mint nap ki vannak téve az utcákon, tömegközlekedésen verbális és fizikai bántalmazásnak, a fütyüléstől kezdve a tapogatáson át a nemi erőszakig. Az elmúlt négy évtizedben 2500-ról csaknem 25 ezerre nőtt azoknak a bejelentett eseteknek a száma, amikor nőket bántalmaztak. Újdelhiben minden 18 órában történik egy nemi erőszak. A legtöbb áldozat nem is mer a hatóságokhoz fordulni, mivel általában magukat az áldozatokat hibáztatják bajba kerülésükért. A héten írt az indiai sajtó arról a tizenhét éves lányról is, aki megmérgezte magát, miután hiába fordult segítségért a rendőrséghez megerőszakolását követően. Egy másik ilyen esetben a rendőrök el akarták tussolni az ügyet, pénzt ajánlottak az áldozatnak vagy azt, hogy menjen feleségül az erőszaktevőhöz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!