Egy pittsburghi étteremlánc nemrégiben azzal keltett feltűnést, hogy kitiltotta a 6 éven aluli gyermekeket éttermeiből. Számos amerikai szülő felháborodott ezen, míg sokan (nem csak gyermektelenek) éljenezték az ötletet: egy felmérés szerint a helyi lakosság 64 százaléka egyetértett a tiltással.

  <h1>Németh András Péter felvétele</h1>-
  <h1>Nemkívánatosak</h1>-
  <h1>Gyerekmentes övezet?</h1>-

Németh András Péter felvétele

- – Kép 1/3

A McDain’s étteremlánc pedig zászlóshajója lett a legújabb szabadidős trendnek, a gyermekmentes kikapcsolódásnak. Azóta egy szupermarket-hálózat gyermekmentes vásárlással reklámozza magát, egy mozi pedig kitiltotta termeiből a 6 éven aluliakat, kivéve a kijelölt „gyermeknapokat”.

Nemcsak Amerikában hódít a gyermektilalom: egy brit moziban 1,5 eurós felárért cserébe lehetett jegyet venni a legújabb Harry Potter-film vetítésére, melyre csak 18 éven felüliek ülhettek be. A British Airways és a Virgin Atlantic légitársaság családi zónák elkülönítését tervezi, valamit a gyermekek kitiltását egyes járatokról. A Malaysia Airlines első osztályán június óta nem utazhatnak gyermekek. A Ryanair tavaly október óta indít gyermekmentes járatokat. „Imádjuk a gyerekeket, ha a sajátunkról van szó, de mind szívesen elkerülnénk mások kis szörnyecskéit utazás közben” – mondta a fapados légitársaság szóvivője. Mivel ezt épp április elsején jelentették be, sokan még ízetlen tréfának hitték a „gyerekstoppot”. 

Nemkívánatosak 

Mi történt, hogy a gyerekek egyszerre nemkívánatos személyek lettek? Az idén Michelin csillagot nyert budapesti Onyx étterem már honlapján felhívja a figyelmet arra, hogy lehetőség szerint oldjuk meg gyermekeink felügyeletét a néha 3-4 órás kulináris utazásunk idejére, hiszen – tapasztalataik szerint – ők úgysem élveznék. Több hazai diszkontlánc sem enged be kiskorúakat, bár akad, ahol hétvégén „nem néznek oda”. A Délmagyarország írt egy szegedi játékboltról, ahová babakocsival nem lehet bemenni. Bár nincs kifejezett tiltás, egyes ügyfélszolgálatokon, bankokban sem látják szívesen a szülővel tartó gyermekeket. 

Sokan azt vetik a szemünkre, hogy divat lett magukkal hurcolni a csemetéket az elegáns éttermektől kezdve a felnőtteknek való programokra. Ráadásul a gyerekek egyre neveletlenebbek, mert a szülők túlságosan megengedőek. Az igaz, a szülők (főleg anyagi okok miatt) ritkán hívnak bébiszittert. Egyre több a gyermekét egyedül nevelő szülő, és az olyan család, ahol mindkét felnőtt váltott műszakban dolgozik. Nem mindenütt akad a közelben ráérős nagymama sem. Rögtönzött szülői konferenciánkból kiderült, hogy a legtöbb szülő tisztában van vele, mennyit bír a csemetéje elviselni, és inkább kerüli a konfliktusokat. Persze bármikor előfordulhat, hogy rosszul mérjük fel a helyzetet, vagy épp aznapra van időzítve egy komoly hiszti. 

Diszkrimináció? 

Jogvégzett barátnőimnél persze kicsapta a biztosítékot az ötlet. Mi az, hogy valakit a kora miatt tiltanak ki egy étteremből vagy repülőről? „Tipikus fogyasztói társadalmi trend, kiszolgáljuk az ízlésedet, jelen esetben a gyermektelenekét. Sokszor visítok a saját gyerekemtől is, de egy kis kellemetlenséget mindenki kibír, ez nem ok a diszkriminációra” – dühöngött Csilla. Hatéves Bendegúz fia (nomen est omen) igazi rosszcsont, mégis gyakran viszik étterembe, és eddig még csak kellemesen csalódtak a vendéglátók hozzáállásában. Anikó az UNICEF Gyermekjogi Egyezményét idézte. Gyereket nagy nyilvánosság számára nyitott helyről kitiltani csak a saját érdekében lehet, például korhatáros filmekről vagy sztriptízbárból. Ha csakis azért tiltják ki, hogy ne sértse mások fülét, azzal sérül az emberi méltóság, szabadság és egyenlő bánásmód elve. „Mit üzenünk az ilyen kitiltásokkal a gyerekeinknek? Gondolom, hogy legyenek toleránsak, megértőek, elfogadóak” – jegyezte meg gúnyosan Réka, aki szerint verébre lőnek ágyúval, mikor kizárnak olyan 6 év alattiakat, akikkel nem lenne semmi gond, viszont beengednek olyan 6 év felettieket, akik esetleg egyáltalán nem tudnak viselkedni. És honnan fogja megtanulni az a gyerek, hogy az adott helyen hogyan kell viselkedni, ha ki van tiltva?

Ha kutyát nem lehet bevinni az étterembe, akkor miért is háborogunk azon, ha gyereket nem lehet? Mindkettő zajos és mocskot csinál” – ironizált Zsána, három fiú édesanyja. „Gyereksírás? Ha nem az enyém, akkor nem zavar!” – viccelt Judit. Pedig neki óvónőként nem kevés jut ebből. Ekkorra már lassacskán elpárolgott a mérgünk. Megbeszéltük, hogy minket, gyerekeseket nem zavar sem a szingli, sem a gyerektelen párocska. Nem tiltanánk ki őket sehonnan, ahová gyerekekkel megyünk, és ugyanezt várnánk el, ha mi toleránsak vagyunk. Fura lenne, ha azt kellene mondanunk a csemetéinknek, hogy ide most azért nem mehetünk be, mert a néniket és a bácsikat zavarja, hogy gyerekek vagytok. Ha pedig nagy nehezen gyerek nélkül eljutunk valahová, az olyan ünnep, hogy jóformán az sem számít, ha egy óvodás csoport ebédel ugyanott, vagy haladó fakírtanfolyamra kaptunk bérletet.

A szülő is kiszorul 

Egy szülő sem csak a „zajos, koszos, bohócos” gyorsétterembe vágyik. Miért ne mehetne néha a családjával rendes étterembe, ahol nem csak rántott sajtot szolgálnak fel? Senki sem szeretné magát kirekesztettnek érezni csak azért, mert gyerekkel van. „Pár éve a budaörsi Metro áruháznál elzavartak a bejárattól, mert oda gyereket bevinni nem lehet. Persze kereshetek más boltot, mégis rosszul esik, hogy nem mehetek be. Így is épp elég sok dologról kell lemondanunk, vagy elhalasztanunk a gyerekeink kamaszkorára” – panaszolta Kata, aki egyedül neveli gyermekeit, emiatt kénytelen szinte mindenhová magával vinni őket. Sokat elmond egy társadalomról, hogyan viszonyul a gyerekekhez, vagy bármilyen más, kiszolgáltatottabb csoporthoz. Viktor, egy négygyermekes apuka ezért nagyon borúlátó. Szerinte a kicsik alkalmazkodnak, megfelelnek és toleránsak velünk, felnőttekkel szemben is. Csak tanulni lehet tőlük. De mit tanulnak ők tőlünk, ha ilyen szemléletben nőnek fel? Egyszer csak lesznek öregmentes övezetek is? 

Ez is egy szolgáltatás 

Egy szülő is megérti – sőt, ők a legjobban –, hogy néha jólesik úgy megvacsorázni vagy megnézni egy filmet, hogy mellettünk nem sír, sikít, vagy ugrándozik egy gyerek. Az első gyermekmentes szállodát is egy hétgyermekes apa alapította meg, Jamaicán. A szállodaipar felismerte, hogy a luxusutazók 90 százaléka gyermektelen pár – írja a német Die Welt napilap. Nekik szólnak az olyan utazási irodák, mint a LeaveThemBehind.com (magyarul: hagyd őket otthon) ajánlatai. Míg Európában még kevés az olyan szálloda, ahol 18 év alattiak nem szállhatnak meg, Balin, Fidzsin, vagy a Karib-szigeteken egymást érik az ilyenek. „Senki nem várja el, hogy a legnépszerűbb üdülőhelyeken gyermekmentes övezeteket alakítsanak ki, de a tehetősebb rétegek számára ez igen vonzó alternatíva” – írja cikkében az AdWeek amerikai marketingszaklap.

Ez is egyfajta szolgáltatás, mint a gyerekbarát helyek. Csakhogy, ha egy gyereksarkot kialakítanak valahol, az nem szegregáció. Abban mind egyetértettünk, hogy nem az a baj, ha valaki nem kedveli a gyerekek társaságát, vagy csak szeretne nélkülük szórakozni, hanem az önző, kirekesztő gondolkodás és az erre épülő üzlet. Ha ezt tanítjuk a gyerekeinknek, könnyen lehet, hogy idővel tényleg egy idősotthon­szigeten, az öregmentes övezetben találjuk magunkat. Konferenciánknak ekkor villámgyorsan vége szakadt, hiszen mindenki rohant az óvodába, iskolába, összeszedni a gyerkőcöket.

 

Egy gyerek felnevelésének költsége: Amerikában 220 ezer USD ~ 47 millió Ft (egyetem nélkül), ez 3 új Jaguar XF luxusautó árának felel meg. Magyar-országon 30 millió Ft – 3 kétéves Jaguar XF ára.

Aki egy életre el akarja kerülni a gyerekeket, kiköltözhet a skóciai Firhall falucskába, ahol a lakosoknak a faluszabály szerint egyetlen gyermekük sem lehet. Kutyát tarthatnak, bár családonként csak egyet.

 

Panasszal élhetünk 

„Ha jogszabály rendelkezik arról, hogy valahol korlátozni lehet vagy kell a kiskorúak beengedését vagy egy szolgáltatás igénybevételét, azt be kell tartani” – mondta lapunknak dr. Gregor Katalin, az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogi főosztályvezető-helyettese. „Azonban, ha önkényesen döntenek úgy, hogy valamely csoportot, akár kiskorúakat kitiltanak, azt alaposan meg kell indokolni. Akadt olyan esetünk, amelyben egy gyógyszertárra érkezett panasz, ahová babakocsival vagy nagyméretű gyerekjátékkal (pl. kismotorral) nem lehetett bemenni. Egy szülő pedig nem hagyhatja az utcán a gyerekét, de még az üres babakocsit sem, mert ellophatják. Miután mi megállapítottuk a jogsértést, a gyógyszertár keresettel élt, ám a Fővárosi Bíróság ítéletében nekünk adott igazat. Ha azért zárnak ki valakit egy szolgáltatásból, mert gyermeket nevel, panasszal élhet, nem is kell megindokolnia, hogy miért nem tudta máshol, másképp elhelyezni a gyerekét. Az Onyx ugyan ajánlást, és nem tiltást fogalmaz meg, de ha egy szülő gyerekkel bemenne az étterembe, és emiatt rosszabb minőségben szolgálnák ki, kellemetlen helyzetbe hoznák, vagy megszégyenítenék, akkor megvalósulna a hátrányos megkülönböztetés, utóbbi két esetben pedig akár a zaklatás tényállása is. De azt is vizsgálnánk, hogy a vendégek viselkedésükkel adtak-e okot arra, hogy őket adott esetben távozásra szólítsák fel. Amennyiben panasz érkezik, vizsgálható lenne az olyan belső szabályzat is, mint azé a budapesti gyógytermékeket árusító üzletházé (Medi-Line – a szerk.), ahová 10 éven aluliak szülői felügyelettel sem mehetnek be. Ha ezt nem tudják egy erre vonatkozó jogszabállyal alátámasztani, az kimerítheti a diszkrimináció fogalmát.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!