Röviddel ezelőtt egy gyermekvédelmi intézményről terjedő hírek nyomán újabb botrány robbant ki. Ennek kapcsán Herczog Mária szociológussal, gyermekvédelmi szakemberrel készített interjút a friss Vasárnapi Hírekben munkatársunk, Kövesdi Péter.

 
Illusztráció: Getty Images

„Általában csak akkor irányul figyelem egy ügyre, ha szexuális bántalmazásról van szó. A többiről nem is tudunk” - hangzik el a beszélgetésben, amire Herczog Mária így felel:  „– Ez így van. Miközben a rendszer időnként maga is bántalmazza a gyereket, aki nincs felkészülve arra, hogy megvédje saját magát. A gyerek anélkül kerül be egy otthonba vagy nevelőszülőkhöz, hogy megtörténne a rehabilitációja, hogy kiderítenék, min ment keresztül, mire van szüksége. Senki nem fogja megérteni, miért viselkedik úgy, ahogy, csak azt fogják látni, hogy „ezzel a gyerekkel nem lehet kezdeni semmit”.
A gyereket nem szabadna minden előkészítés nélkül kiemelni a családból, csak nagyon súlyos krízis esetén. Az átzsilipelést nem lehet megúszni, ez lehet hosszadalmas folyamat, de enélkül nem működik. Ehhez összehangoltabb és számonkérhető lépéstervekre volna szükség.” (A teljes interjú „Bántalmazó gyermekvédelem” címmel jelent meg a friss VH-ban.)


Szeptember 17-i lapszámunkban nagy összeállítás található a témáról. Elemzéseink konklúziója: -  Szándék és pénz – ez hiányzik ahhoz, hogy megelőzhető legyen a nevelőintézeti erőszak.

„Kisfiúkkal fajtalankodó testnevelőtanár, kislányokat saját ágyában altató nevelő, kulcscsomóval verekedő felügyelő – az elmúlt években bizonyítást nyert ügyek szereplői ők, olyan pedagógusok, akikre állami gondoskodásba vett, tehát eleve kiszolgáltatott gyerekeket bíztak. Hogy hogyan kerülhettek egyáltalán kiskorúak közelébe, hogy miért nem akadályozták meg a rendszer szereplői az éveken át tartó abúzust és erőszakot, arra nyugtalanító válasz érkezik a szakemberektől. Azért nyugtalanító, mert a legfőbb dolgok hiányoznak a gyermekvédelmi rendszerből: a szándék és a pénz – illetve az utóbbi ésszerű felhasználása az előbbi következményeképpen.” - Krausz Viktória és Kövesdi Péter részletes helyzetelemzése „Velük bármit megtehetnek” címmel olvasható a friss VH-ban.


„Harc a sorstársakért” címmel ismertetjük a gyámhivatallal szemben pert nyert Horváth Leon esetét, aki nemcsak saját magáért, hanem sorstársaiért is kiállt, miután keserves tapasztalatokat szerzett arról, hogy  nem ritka, hogy egy problémásnak tűnő államilag gondozott gyermeket csak azért nyilvánítanak speciális szükségletűnek, hogy megszabaduljanak tőle.


Felhívjuk a figyelmet a TASZ és más civil szervezetek, valamint magánszemélyek által indított „Hiányzó emlékek” című petícióra is.


Az Alföldi utcai gyermekintézménnyel kapcsolatos botrányról eddig egy személy, a gyermekvédelmi előadóként levelet író Németh Angéla az egyetlen, aki információkat szolgáltat a vádlók oldaláról. Valódi személyiségét eddig nem fedte fel, bár azt ígéri, hamarosan mindent bebizonyít: lapunknak e-mailben adott információkat a botrány részleteiről, a levelében foglaltakat „Bosszú vagy gyalázat?” címmel találhatja meg friss lapszámunk összeállításában. Megkérdeztük ugyanakkor a nekünk nyilatkozó, gyermekvédelemben jártas Molnár Lászlót és Dallos Gyöngyvért is az esetről: ők elképzelhetetlennek tartják, hogy a Németh Angéla által nyilvánosságra hozott visszaélések valóban megtörténtek az Alföldi utcai intézményben.


„Bántalmazó gyermekvédelem” - A teljes összeállítást, részleteket, interjút a szeptember 17-én megjelent Vasárnapi Hírekben olvashatja.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál a következő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!