A szülők butasága vezetett a másfél éves agárdi gyermek éhhalálához; az apa a velük együttműködő természetgyógyászra mutogat. A szakma vezetői szerint ez nem alternatív gyógyítás, hanem gyilkosság.

Nem értik a szülők, miért gyanúsítják őket szándékos emberöléssel kisfiuk halála miatt. Emlékezetes: a másfél éves Benjámin csak anyatejet kapott, és halálakor alig nyomott többet 4 kilónál. Az előzetes letartóztatásban ülő házaspár még nem tett vallomást. Az apa ügyvédje szerint szülők kihallgatható állapotban vannak, tudják és átérzik, hogy kisfiuk elhunyt. Benjáminnal valóban voltak problémák, de az apa és az anya úgy vélik, minden tőlük telhetőt megtettek. Igyekeztek mindennapi felügyeletet biztosítani a beteg fiúnak – nyilatkozta a védő a lapnak, amely szerint az anya nem is érti, hogy miért vették elő kisfia halála miatt, ő ugyanis úgy gondolja, mindent megtett és megfelelően gondoskodott gyermekéről, és a családdal élő nagymama is támogatta ebben.

Az apa védőügyvédje szerint alternatív szakemberek rendszeresen látták a másfél évesen elhunyt Benjamint; végig volt természetgyógyász a kisgyerek mellett és a szülők folyamatosan próbálták vegyszermentes tápanyagokkal kiegészíteni a gyermek étrendjét. De Dr. Taraczközi István, a Magyar Természetgyógyász Szövetség elnöke és Dr. Hegyi Gabriella, a terület szakmai kollégiumának elnöke ugyanazt mondták lapunknak: az ilyen történeteknek semmi köze a természetgyógyászathoz. Az, aki így éhezteti halálra a gyerekét, egyszerűen pszichésen beteg. Ez nem alternatív gyógyítás, közönséges gyilkosság.

„Vannak pszichopaták, akik ellen nem lehet mit tenni. Annak az áltermészetgyógyásznak pedig, aki a feltételezések szerint végigkísérte ennek a kisgyereknek az életét, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt kell felelnie” – nyilatkozta Taraczközi doktor, aki végzett szülész-nőgyógyász. Szerinte ma nagyon is pontos és körülírható szabályok vonatkoznak az alternatív gyógyászatra, ahogy az is: ki és milyen engedélyekkel, feltételekkel tevékenykedhet. „Miután egyre nagyobb teret nyer a komplementer medicina, egyre több a sarlatán is, mind többen hirdetik magukat különböző, orvosi aposztrófokkal, miközben semmi közük ehhez. Vannak a parabolikus, vitális orvosok, a parapszichológiai egyetemen végzettek, mind-mind kóklerek” – mondta a szervezet elnöke. Ugyancsak felháborodott Hegyi doktornő, aki szerint az ilyen szülő, vagy gyógyító egyszerűen hülye, amit csináltak, az pedig színtisztán emberölés. „Amiről ebben a történetben hallunk, minden egyes pontján szembemegy az természetgyógyászat alapjaival. Először is elő nem fordulhat, hogy egy csecsemőt, pici gyereket kiveszünk az állami gyógyító rendszerből. Ilyet normális ember nem csinál, ott a védőnő, csecsemő- és gyerekorvos, az ő kötelessége ellátni, gondozni a gyerekeket, figyelni, hogy például a gyerek másfél éves korára megháromszorozza a súlyát” – teszi még hozzá a szakember, aki szerint az viszont nagyon nehéz lesz, hogy megtalálják ki és hogyan kezelte a kisfiút, ha egyáltalán mindez igaz.

Közben lezárult a védőnő elleni szakmai eljárás: az ÁNTSZ szerint a területi védőnő eleget tett a gyermekjóléti szolgálattal szembeni jelzési kötelezettségének, a vizsgálat pedig nem tárt fel olyan körülményt, amellyel a védőnő a tragédiát megelőzhette volna. A védőnői ellátás írásos elutasítása esetén a népegészségügyi szakigazgatási szervek számára a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy hatósági eljárásban kötelezzék a szülőt vagy a szülőket az ellátás igénybevételére. Annak a fővárosi orvosnak a felelősségének megállapításáról egyelőre nem tudni, aki állítólag igazolta a gyerek oltásait és folyamatos kontrollját. Az orvosi kamara előtt biztosan nincs az ügy.

Egy philadelphiai pár már a második gyermekét veszítette el, mert nem vitték orvoshoz. A 8 hónapos kisfiú a múlt héten halt meg, miután napokig légzési nehézségekkel és hasmenéssel küszködött. Schaible-ék egy fundamentalista keresztény templomba vitték, ahol imával próbálták meggyógyítani. A hatóságok még nem állapították meg a halál pontos okát, de a szándékos emberölés valószínűleg ismét bizonyítható lesz. A pár többi gyereke jelenleg nevelőotthonban van.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!