Letagadja a tényeket a rendőrség: szerintük nincs gond a DNS-vizsgálatokkal, miközben egy rablógyilkossággal vádolt bandát engedtek szabadon, mert négy évig nem készült el a szakértői vélemény.

 
Németh András Péter felvétele

Potenciális gyilkosok kerülhetnek ki a rács mögül és ártatlan emberek töltenek hónapokat előzetesben a DNS-vizsgálatok csúszása miatt – írtuk két hónapja, miután szabadon engedték egy brutális gyilkosság egyetlen gyanúsítottját, a miskolci 53 éves K. Mártát, aki a gyanú szerint megverte, majd zsineggel megfojtotta 86 éves szomszédasszonyát. A bíró azért is döntött így, mert 19 hónap alatt sem készült el a perdöntő hemogenetikai szakvélemény, amely a vérminta alapján segít azonosítani az elkövetőt. Mivel gyanúsított már van, természetesen lezárult a nyomozás, így ha majd egyszer mégis kiderül, hogy mégsem ő a gyilkos, akkor már alig lesz esély a valódi tettes megtalálására. A héten pedig a négyéves előzetes letartóztatás leteltével elengedték egy banda tagjait, akik a vád szerint idős embereket gyilkoltak meg, majd raboltak ki. Azért engedik ki őket a börtönből, mert az előzetesük negyedik évének végéig sem született meg az ítélet. Állítólag nemcsak azért húzódott el ez a história, mert a menet közben előléptetett bíró utódjának újra kellett kezdenie az ügyet, hanem azért is, mert „a hemogenetikai szakértő nem készült el a DNS-azonosításról szóló szakvéleménnyel, annak híján pedig nem tudtak ítéletet hozni”. A rablógyilkossággal vádolt férfiak hazatértek otthonaikba; a hírek szerint falujukban bulit rendeztek érkezésükre.

Két hónapja a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézetnél (BSZKI) és a rendőrségnél is érdeklődtünk az elhúzódó DNS-vizsgálatokról. Az ORFK az előbbi helyett is válaszolt: „a vizsgálatok időtartama 48 óra és 2-3 hónap(!) közé tehető, és sok tényező befolyásolja az időigényt”. S nem igaz, hogy száznál több vizsgálat áll sorban, mint a Blikk állította. Ám arra nem adtak magyarázatot, hogy akkor miért is volt kevés 19 hónap a vizsgálatra egy gyilkossági ügyben. Sőt, közölték: a fejlesztéseknek köszönhetően a BSZKI jelentősen gyorsította az ügyek feldolgozását, és „a jövőben az időszerűség további javulása várható”.

A konkrét kérdéseinkre, ismételt megkeresésünkre sem válaszolt a rendőrség. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata azt közölte: „tájékoztatjuk, hogy a BSZKI a hemogenetikai vizsgálatokat továbbra is a törvényi előírásoknak megfelelően, a laborkapacitást maximálisan kihasználva végzi. Tekintettel arra, hogy az elmúlt évben a BSZKI-n belül lehetőség nyílt jelentős személyi és műszaki fejlesztésre, jelentősen gyorsult az ügyek feldolgozási ideje kiküszöbölve ezzel a korábbi lehetséges határidőcsúszásokat”.

Lapunk korábban beszámolt arról, hogy a vizsgálatok megcsúszását szervezetlenség és pénzhiány okozza: a korábbi hat labor helyett már csak egy végzi az elemzéseket és a korábbi pénznek csak a töredékét költik a célra. Egy neve elhallgatását kérő szakértő szerint az egész rendszer azért is pazarló és ésszerűtlen, mert egyéni érdekek mentén születnek a döntések: például a DNS-személyiségprofilok kialakítására és megőrzésére kiírt több mint 100 milliós, zárt körű meghívásos labortendert egyetlen cégre szabták.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!