Január óta hiánycikk a fejfájással küszködők egyik legkeresettebb fájdalomcsillapító gyógyszere, a Quarelin. A hab a tortán, hogy az azt helyettesítő, ugyanolyan hatóanyagokból készült Algopyrin Complex is felkerült a hiánycikkek listájára.
Az interneten tucatnyi fórummal találkozni, ahol a betegek egymást látják el tanácsokkal arról, milyen gyógyszerek kombinációjával helyettesíthetik az ebben a változékony időben már-már aranyat érő tablettát.

 

A Facebook közösségi portálon is alakult egy „Quarelin” nevű csoport, ahol a főfalat hasonló tartalmú üzenetekkel árasztják el a kétségbeesett felhasználók. Leg­töb­ben egyébként a No-Spa és az Analgetica együttes beszedésére esküsznek, ám utóbbi vényköteles készítmény.

A migrénesek helyzetét három éve az is nehezíti, hogy a Quarelint és az Algopyrin Complexet is az orvosi rendelvényhez kötött gyógyszerekhez sorolták.

Ahány fórumozó van, annyi információ terjed arról, miért és meddig lesz még hiánycikk a migréngyógyszer.

Szerkesztőségünk felkeresett egy egri, egy győri, egy szegedi, valamint két budapesti patikát is arról érdeklődve, ők milyen információkkal rendelkeznek a hiánytermékekről. Hasonló tanácstalansággal találkoztunk a patikusok részéről is.

Mindössze egy kérdésre kaptunk egybehangzó választ: az egész országban hiánycikk a Quarelin, és az azt helyettesítő Algopyrin Complex, valamint nem tudni, mikor kapnak újból ezekből a termékekből. Több patika jelezte, hogy ezeken a gyógyszereken kívül rengeteg más hiánycikk is van, és szinte minden patikus megjegyezte, nehezményezik, hogy sem ők, sem a háziorvosok nem kapnak elegendő információt a gyógyszerforgalmazó cégektől. A gyógyszertárak többnyire májusra tippelték a készítmények újbóli szállítását, a hiány okáról nem tudtak.

A tisztánlátás végett megkerestük Rózsa Ivánt, a Quarelint és az Algopyrin Complexet forgalmazó cég, a Sanofiaventis/Chinoin kommunikációs vezetőjét, aki elmondta: az interneten terjedő információkkal ellentétben nem alapanyaghiány miatt, hanem az alapanyag-beszállító cég cseréje okán nem tudják a gyógyszereket forgalmazni. Hivatalos tájékoztatást a következő napokban ígért, megelőlegezte azonban azt az információt, hogy várhatóan április közepétől lehet újból kapni a termékeket a boltokban.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) interneten található táblázatából kiderül, jelenleg csaknem 400 hiánycikk gyógyszer van Magyar­or­szágon. Ezek közül több mint egy tucatnak a helyettesítő készítménye is hiánycikklistás. A 10 darabos Quarelin hiányának okát az OGYI táblázata a forgalomba hozatali engedély várható megszűnésével indokolja, a 20 darabos kiszerelés újbóli forgalmazását pedig május végére jósolja.

Pénteken kiadott közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egész­ségügyért Felelős Államtit­kár­sá­ga a Thaiföldön meghalt orvos halálával kapcsolatos OGYI-vizsgálatról számol be. A háziorvosok „utaztatása” kapcsán lefolytatott 18 eljárásból az OGYI 9 esetben állapított meg jogsértést, és az ügyekben összesen 52 millió forint bírságot szabott ki. Az ügy kapcsán Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, semmilyen veszély nincs a gyógyszerellátás tekintetében.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!