Kevesen járnak rendszeres HIV-szűrésre, a fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről. A hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres terápiát.

 

Érdemes felkeresni az anonim szűrőállomásokat – a hamis biztonságérzet korai halálhoz vezethet.

Minden ötödik kiszűrt HIV-pozitív ember már későn, a betegség AIDS stádiumában kerül az ellátórendszerbe, pedig a fertőzés egy 20 perces gyorsteszttel könnyedén kimutatható – erre hívták fel a figyelmet infektológus szakemberek a héten, az AIDS-betegségben elhunytak világnapján. Pedig a betegség korai szakaszában megkezdett terápia lehetőséget ad az évtizedekkel meghosszabbított életre.

A HIV-fertőzés az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már nem egyenlő a halálos ítélettel, ám fennáll a veszélye, hogy ez sokakat hamis biztonságtudatba ringathat. Kezelésre ugyanis szükség van!

Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás, a fővárosban több helyszínen is. Tavasszal a Józsefvárosban nyílt új állomás, ahol heti két alkalommal végzik a szűrést, egyelőre június 28-ig. Az ingyenes gyorsteszttel végzett HIV- és hepatitis C-szűréshez az új állomáson sem regisztráció, sem előzetes bejelentkezés nem szükséges. Húsz perc alatt az eredmény is megvan.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének főorvosa szerint nagy szükség van az új szűrőállomásra, hiszen továbbra is kevesen szánják rá magukat a néhány perces vizsgálatra. Becslése szerint csupán a hazai HIV-fertőzöttek 30-50 százaléka kap gyógyszeres terápiát, a többiek valószínűleg maguk sem tudnak a betegségükről. Pedig itthon az ismert HIV-fertőzöttek több mint 90 százaléka kezelésben részesül, és ennek a csoportnak közel 100 százalékát eredményesen kezelik, azaz sokáig szinten tartják. A korai szakaszban elkezdett és pontosan követett terápia mellett a HIV-fertőzöttek teljes értékű életet élhetnek, dolgozhatnak, sportolhatnak, nemi életet élhetnek, sőt akár gyereket is vállalhatnak.

Azért is lényeges a szűrés, mert ha a fertőzött tisztában van a betegségével és kezelést is kap, megszakad a vírus átadásának láncolata. A HIV ugyanis hosszú évekig lappang a szervezetben tünetmentesen, és ez idő alatt a szexuális partnerek is megfertőződhetnek. 2014-ben és 2015-ben egyaránt 271 új fertőzöttre derült fény, míg 2016-ban 223 új fertőzöttet regisztráltak.

Probléma, hogy a fiatalok sem veszik elég komolyan a szexuális úton terjedő betegségeket, sokan nem használnak óvszert. Márpedig ez a leghatékonyabb megelőzési módja nem csupán a HIV-fertőzésnek, de az egyre gyakoribb szifilisz, gonorrhea és más nemi betegségeknek is.

Az érintettség ismertté válása nemcsak emberi, hanem gazdasági szempontból is fontos lenne. Tavaly év végén írta a Világgazdaság: amíg 2015-ben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK) 6,1 milliárd forintjába került az AIDS/HIV-betegek ellátása, 2016-ban ez az összeg további egymilliárd forinttal emelkedett.

Jelenleg Magyarországon majdnem 3000 regisztrált HIV-fertőzött él, az összes érintett pontos száma azért nem ismert, mert sokan nem is tudnak a betegségükről.

Címkék: AIDS-HIV

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!