Leköszönhet a Miniszterelnökség éléről Lázár János, ha Orbán Viktor ősszel kabinetfőnökévé nevezi ki a Fidesz jelenlegi frakcióvezetőjét, Rogán Antalt. Úgy tűnik, fokozódik a régebb óta tartó személyes küzdelem Lázár és Rogán között, amibe a kormányfő most úgy avatkozik be, hogy azzal még jobban összezavarhatja amúgy is nehézkesen működő kormányát.

 
Rogán Antal és Lázár János - Fotó: Illyés Tibor, MTI

A hírek szerint Rogán alá kabinetfőnökként afféle „minikormányt” tervez Orbán, ami viszont kétpólusúvá teheti a soha nem látott hatalom- és pénzkoncentrációval dolgozó csúcstárcát, a Lázár vezette Miniszterelnökséget. A jövőben Rogán képviselné a kormányfő akaratát, míg Lázár a végrehajtásért lenne felelős. Ezt a munkamegosztást azonban ellenzi Lázár, aki nemrég nyilvánosan is panaszkodott arra, túl sok feladatot ró rá a miniszterelnök. Így a jelek szerint ha Rogán jön, Lázár megy.

Ám úgy tűnik, távozásával többet nyerhet, mint veszíthet.

A Fidesz-világban ugyanis sokan nem nézik jó szemmel, hogy a miniszterelnök a vagyonbevallási és korrupciógyanús ügyekben odakozmált Rogánra épít. Ahogy az sem tetszik a Fidesz gazdasági világának, hogy Orbán egyre jobban rázárja magát a Rogánt, Matolcsy Györgyöt, Habony Árpádot és Andy Vajnát tömörítő érdekkörre. Így a párton belül jelenleg szintén sokat bírált Lázár pont távozásával menthetné át magát – akár egy Orbán utáni Fidesz-világba is.

Cikkünkhöz kapcsolódik, hogy az Antall-kormány megalakulásának 25 éves évfordulója kapcsán összeállítást közöltünk a május 23-án megjelent Vasárnapi Hírekben.
Sárközy Tamás, az utóbbi negyedszázad kabinetjeit államigazgatási szakértőként végigkísérő jogász professzor segítségével készítettünk számvetést annak apropóján, hogy huszonöt éve alakult meg a harmadik Magyar Köztársaság kormánya, Antall Józsefé.
"Gigakormány parírozik" című összeállításunkban összegyűjtöttünk néhány érdekességet az egymást követő kormányok működéséről, és néhány - pozitív vagy negatív értelemben - emlékezetes személyiségről.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!