Rédei Éva

Csak jó szívvel. - Rédei Évával nehéz beszélgetni. Ha bent van a boltban, átlagosan ötpercenként jön egy vevő, aki vele szeretné megbeszélni, mit olvasott legutóbb, és tőle akarja megtudni, mit érdemes olvasnia legközelebb.

„Én nem félek attól, hogy a nagy könyváruházak elvinnék a vevőimet – mondja –, ha van egy jó koncepciód, akkor megélsz ezen a piacon is.” Az újlipótvárosi Láng Téka koncepciója az, hogy fogalom. A környékben és a könyves szakmában egyaránt. Ez volt az első magántulajdonú könyvesbolt a rendszerváltás után. „Én a hagyományos könyvkereskedésben hiszek. Minden vásárlás egy személyes beszélgetés.

Én mindig tudni akarom, mi érdekli a vevőt, hogy tudjak ajánlani neki újabb és újabb olvasnivalót.” Rédei Éva nem hisz a webes értékesítésben: a Tékának van ugyan honlapja, de webshopja nincs. A kínálat elsősorban Rédei Éva ízlését tükrözi. „Csak olyasmit tartok, amit jó szívvel tudok ajánlani.” A nagy könyváruházakkal ellentétben a Láng Tékába egy-két példánnyal is be lehet kerülni.

„Meggazdagodni nem fogok ebből, de a bolt tisztes megélhetést jelent. Az elmúlt 25 évben mindig nyereségesek voltunk” – mondja. A titok elsősorban a megbízhatóság. „Nekem mindig elsődleges szempont volt, hogy korrekt és megbízható partner legyek. Mindig pontosan, időre fizettem, sosem volt jogvitám a kiadókkal vagy a terjesztőkkel.”

A Láng Téka sikerének titka alighanem az is, hogy aktívan politizál. Kölcsönösen segítik egymást a Klubrádióval. „A választási kampány óta majdnem nagyobb forgalmunk volt, mint karácsonykor” – mondja Rédei Éva.

Címkék: Fókusz, könyv

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!