Félnek a katonaviselt kárpátaljai magyar férfiak, legtöbbjük ágya alatt ott lapul a legszükségesebb dolgokat tartalmazó bőrönd, tetején a magyar útlevéllel. Az ok: az ukrán parlament a héten jóváhagyta az idei évre szóló törvényt. 2015-ben legalább két hullámban mozgósít Ukrajna – ez akár 200 ezer tartalékost is érinthet. Az első menet január 20-án kezdődik, 90 napig tart majd, és 50 ezer főt „hívnak be”

 
Katonai szemle Ukrajnában

Információink szerint Kárpátalján 3 ezer olyan férfi számíthat behívóra, aki már túl van a kötelező sorkatonai szolgálaton. A tavalyi mozgósítások során, emlékeztet a Kárpáti Igaz Szó, ugyancsak 3 ezer főt hívtak be Kárpátaljáról. Közülük 49 katona (többek között két beregszászi magyar), négy határőr és két önkéntes vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban. A helyi hatóságok több mint 500 esetben indítottak eljárást olyanok ellen, akik nem tettek eleget a behívó parancsnak. Hasonló renitensekre idén is számítani lehet – elsősorban a kárpátaljai magyarság körében. Akik az utóbbi 25 esztendőben sem tudták megszokni, hogy Ukrajnában kell élniük, bár állampolgárai nem igazán tartják hazájuknak ezt az országot. Épp ezért teljesen idegen számukra az a belháború. Nem véletlen, hogy az első kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusok után kihirdetett általános mozgósítás hírére egyetlen éjszaka alatt kárpátaljai magyar fiatalok tucatjai siettek át Magyarországra. Az első ijedtség elmúltával hazatértek, ám azóta nagyon sokan éltek a kettős állampolgárság nyújtotta lehetőséggel, és szorosabbra fűzték kapcsolataikat az anyaországgal.

(Sok zsebben már a magyarországi lakcímkártya is meglelhető, ami a határ magyar oldalán élő élelmes embereknél akár 250 ezer forintért is beszerezhető.)

És riadalmukat csak fokozzák a harctéri híradások. Az ukrán hadsereget, annak vezérkarát és a védelmi tárcát mind a mai napig a velejéig átitatja a korrupció. A hadműveleteket dilettáns tábornokok irányítják, tömegével vezénylik az úgynevezett terrorellenes műveletek első vonalába a hiányosan felszerelt katonákat, akik közül sokan ott a helyszínen látnak életükben először valódi puskát. Öt bakából jó, ha egynek jut golyóálló mellény, s még örülhet, ha az a repeszálló acél helyett nem lapátvasból flexelt lapokkal van kibélelve, amin még a szél is átmegy. Éjjellátó berendezésből pedig egyetlen jut egy egész századnak. A szükséges eszközöket ugyanis már régen eladtákelitták a tisztek, vagy már eleve csak papíron léteznek.

PALKÓ ISTVÁN, UNGVÁR

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!