Egyre feszültebb Magyarország és Ukrajna viszonya. A helyzet azután mérgesedett el, hogy egy szélsőséges nacionalista szervezet internetes oldala listázni kezdte a kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarokat.

  -
  -
- – Kép 1/2

Szijjártó Péter az ukrán államot sejti a listázás mögött, a szervezet viszont orosz kémnek nevezte a magyar külügyminisztert.

A történet nem most kezdődött: az ukrán nyelvtörvény tavaly szeptemberi elfogadása miatt amúgy is fagyos ukrán–magyar kapcsolatokba „csapott bele” az Ukrinform állami hírügynökség, amikor szeptember 19-én közzétett egy videofelvételt. Ezen kárpátaljai magyarok tesznek állampolgári esküt a beregszászi magyar konzulátuson. A felvételen hallható, amint a magyar tisztviselő figyelmezteti a frissen felesküdött állampolgárokat, hogy Ukrajna hivatalosan nem ismeri el a kettős állampolgárságot, az eltitkolásáért pénzbüntetés járhat, ezért a határ ukrán oldalán csak az ukrán útlevelet mutassák a határőröknek. A videó miatt kiutasították Ukrajnából a magyar konzult, amire válaszul Budapest is kiutasított egy ukránt. Időközben Ukrajna katonai és rendőri erőket telepített a magyar határ közelébe, amit Szijjártó Péter provokatív lépésnek nevezett, és úgy kommentált, hogy „ha egy NATO-ba igyekvő ország egy NATO-tagország határába telepíti át katonai ereje egy részét, akkor nem csatlakozhat a katonai szervezethez”, hozzátéve, hogy Magyarország a jövőben is meg fogja vétózni Ukrajna európai integrációs törekvéseit.

És ha mindez nem lett volna elég, robbant a „halállista” bomba. A Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán félkatonai szervezet még szeptember végén kezdte feltölteni internetes oldalára azoknak a kárpátaljai önkormányzati vezetőknek és képviselőknek a személyes adatait, akik szerinte a magyar állampolgárság felvételével törvénysértést követtek el. Az ukrán belügy „köszönte” a listát, és annak alapján elkezdte az említett tisztviselők átvilágítását. A  magyar külügy ezután kérette be a budapesti ukrán nagykövetet, mondván „minőségileg új szintre lépett Ukrajna magyarellenes politikája”. Szijjártó Péter szerint a listázás mögött az ukrán állam áll (ezt Kijevben természetesen nem ismerték el), és azt is hozzátette, hogy a nyilvánosságra került adatok az ukrán titkosszolgálat segítsége nélkül nem juthattak volna el a Mirotvorechez. A szervezet viszont azt állítja, hogy az orosz titkosszolgálatoktól lopták el az adatokat, amelyek szerintük egyébként nagyon aktívan tevékenykednek Magyarországon. A  Mirotvorec szerint maga Szijjártó Péter is az orosz titkosszolgálatok embere, de ez, ahogy fogalmaznak, nem az ő, hanem a magyarok problémája. Az ügyhöz tartozik, hogy az ukrán külügyminiszter, Pavlo Klimkin több helyen azzal vádolta a kárpátaljai magyar közösséget, hogy rájátszik a szeparatista hangulatra a megyében. Klimkin szerint „a kárpátaljai magyarok az orosz hibrid háború eszközei lehetnek”. Péntekig mindenesetre négy olyan magyar köztisztviselő mondott fel a Beregszászi járásban, akinek a neve szerepel a listán. Távozik a mezővári és mezőcsegei iskola igazgatója is. A prozak.info hírportál cikke szerint a helyi magyarokra gyakorolt nyomás súlyos válságot idézhet elő a megye közigazgatásában.

Az ügyet bonyolítja, hogy az ukrán államnak az orosz kisebbség a „fő ellensége”, a kárpátaljai magyarok szinte csak véletlenül kerültek a frontvonalba. Helyzetükön nem javít a magyar külpolitika sem, amely egyelőre képtelen egyszerre megbirkózni az orosz nyomulással és a nemzetiségek érdekeinek képviseletével. Ráadásul, amíg Kelet-Ukrajnában folytatódik a konfliktus Oroszországgal, addig a nyugati világot szinte csak ez az ügy érdekli, és senki sem gyakorolna nyomást az ukránokra a kárpátaljaiak érdekében – írja elemzésében a 444.hu.

FOTÓ: PAVLO PALAMARCSUK, MTI/EPA 

 

Címkék: Ukrajna

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!