A gyermekkel koldulásért, vagy a lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértésért sem jár akkora büntetés, mint akkor, ha egy hajléktalan a parkban alszik. A kormány pedig elbocsátotta azt a hajléktalant, akinek szakértelmét eddig is nagyban hasznosították.

 
Balogh Gyula

Százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal vagy elzárással büntetnék a visszaesően közterületen éjszakázó hajléktalanokat. A többek között Rogán Antal és Papcsák Ferenc nevével fémjelzett törvénymódosítás szerint azokat büntetnék, akik ismét visszamerészkednek tiltás előtti alvóhelyükre, vagy tulajdonukat az utcán tárolják.

„Ennek az egésznek csak akkor lenne értelme, ha ki tudnák fizetni a kiszabott összeget. De mivel erre nincs reális esély, egyértelműen az a cél, hogy szabadságukat korlátozzák” – mondta lapunknak Magyar Gábor ügyvéd, aki szerint megfelelő perspektíva felkínálása nélkül, ez csak szőnyeg alá söprés, ami a szociálpolitikai kérdést még látensebbé teszi. Szerinte, ha eltüntetik szem elől a hajléktalanokat, úgy lehet csinálni, mintha nem is léteznének. A budapestiek mégis pozitívan tekintenek a hajléktalanok fővárosi közterületekről történő kitiltására – derül ki a Policy Solutions kutatásából. A felmérés megállapítja: ez Tarlós István főpolgármester legnépszerűbb intézkedése; a fővárosiak 72 százaléka vélekedik a döntésről pozitívan, 40 százalék pedig teljes mértékben egyetért. A hajléktalanok kitiltása ügyében teljes a politikai konszenzus: minden parlamenti párt szavazói között többségben vannak az egyetértő vélemények. De tényleg ez lett volna a szakértők ajánlása?

Balog Gyula hajléktalan, a kormány tapasztalati szakértőjeként hivatalosan február elsejével kezdte meg munkáját, ami most június 15-vel véget ért. Szerződésbe foglalt feladata egy középtávú stratégia kidolgozása volt, amely a hajléktalanság csökkentését, illetve felszámolását segítette volna. A tervezet megszületett, de még nem fogadták el. Helyette a kormány tagjai inkább rendészeti eszközökhöz nyúltak.

„Egyszerűen hiába dolgoztam, semmibe nem voltam bevonva. A túlélőpontokról – aminek tervére született is egy petíció A Város Mindenkié (AVM) hajléktalan érdekvédő csoporttal révén – sem tájékoztatott senki. A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet főigazgatója ráadásul számon is kérte rajtam, hogy miért nem a minisztérium érdekeit védtem az ügyben az AVM-en belül” – nyilatkozta lapunknak a volt tapasztalati szakértő.

Június 15-vel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felmondott Balog Gyulának, elvéve ezzel tiszteletdíját, havi 35 ezer forintot. Az indoklásban az állt: a megbízott által ellátott szakértői közreműködői feladatok a megbízó számára a továbbiakban nem szükségeltetnek. „A vicces az egészben, hogy a múlt héten még se a sajtófőnök, se a terepgyakornok tanárom nem tudott arról, hogy elbocsátanak. Pénteken feladatot is kaptam: adjam le papíron a szobabérlők házának kritériumait. Aztán jött a levél, de felajánlották a további együttműködést. Persze ingyen” – mondta, majd arról beszélt, miért tartózkodnak a hajléktalan emberek frekventált helyeken: „a társadalom jóhiszemű tagjai ilyen helyeken adnak némi élelmet, ruhát, és ahogy mondani szoktam: Egri csillagokat, vagyis kultúrát”. A megoldás azonban a szociális bérlakások számának drasztikus növelése. Jövőbeni terveiről egyszerűen annyit mondott: „amennyiben értelmét látom, együtt fogok működni a minisztériummal, az AVM-en belüli tevékenységemmel továbbra is bírálom a kormány helytelen lépéseit, és megpróbálok valahogy megélni”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!