Hálás meló - Mozgalommá nőtte ki magát Lakatos Norbert szobafestő-mázoló egyedinek indult akciója. Februárban a kistarcsai Flór Ferenc kórházban meggyógyították másfél éves kislányát, s mivel nem akart borítékokat dugdosni az orvosok, nővérek zsebébe, köszönetét különleges módon, munkával fejezte ki: kifestette a nővérszobát. Majd néhány vállalkozó kedvű ismerősével a koraszülött osztály falait is. És azóta sem állt meg.

 
Lakatos Norbert - Forrás Lakatos Norbert Facebook-oldala

„Tudjuk, mennyit tanultak, mire doktorrá váltak. Túl vannak terhelve és a megfelelő eszközökkel sincsenek ellátva. A fizetésük meg botrányosan kevés. Gondoltam, értékelem az erőfeszítésüket, és valahogy meghálálom. Én festőként keresem a kenyerem, és amilyen állapotok közt kell dolgozniuk… Na, az kiakasztó!” Ebből a Facebook-posztból ismerte meg az ország Lakatos Norbert „hálás” cselekedetét, amelyhez már tucatnyi szorgos kéz csatlakozott.

„Több mint húszan vagyunk, asztalosok, grafikusok, festők, de belsőépítészt, víz- és villanyszerelőt is tudok mozgósítani, mindegyiküket magam választottam” – meséli büszkén a 25 éves édesapa. Aki kis csapatával már a Semmelweis Egyetem II. Számú Gyermekklinikájának daganatos osztályát is újjávarázsolta, illetve a Péterfy neurológiáján is két kórtermet, de a fonyódi gyermekotthonban is otthagyták kezük nyomát.

Sok kórház keresi a lelkes brigádot, jóval több helyre hívják őket, mint amennyi munkát el tudnak vállalni. „Nehéz súlyozni, hogy hova menjünk, próbálok rászorultsági alapon dönteni, havonta 3-4 nap fér bele” – hangzik a szabadkozó magyarázat. Azóta már egy építő- és alapanyagokkal kereskedő webáruház is támogatja a felújításokat.

„Egyszerű melós gyerek vagyok, nem szeretem a politikát, de sokkolt, amit a kórházban tapasztaltam. Annyi panaszkodást sosem hallottam még, mint az utóbbi hónapokban a «hálafestések» közben. Minden rohad, mindenből hiány van, szakemberből és eszközökből is, sok helyen se szappan, se WC-papír. Nem csoda, hogy a nővérek ingerültek, rengeteget dolgoznak, mégsem tudnak megélni” – fakad ki Norbert, aki nem ismer apró vagy unalmas feladatot, ha falról van szó, de a kórházfestési akciók során a lerobbant helyiségek felújításában is nagy rutint szerzett.

Norbi a pécsi Gandhi Gimnáziumba járt, ott kacérkodott a színészettel is: szerepelt például a Valahol Európában, valamint az Emil és a detektívek című darabokban, de országos szavalóversenyt is nyert Petőfi Magyar nemesével. Ám mivel minél előbb önálló keresetre volt szüksége, festőnek tanult. A lelkes mesterember Gödöllőn lakik albérletben párjával és a másfél éves kislányukkal, Zsófival. A csöppséget csakis felsőfokú jelzőkkel illeti: ő a legszebb, a legokosabb, a legaranyosabb. Ha akarná sem tudná titkolni: dagad az apai szív.

Norbert azt mondja, az elmúlt hónapokban több felajánlást is kapott: volt, aki konyhaszekrényt, mások konzerveket, ruhákat akartak adni neki. „Köszönöm mindenkinek, hálás vagyok, de nekem munka kell, dolgozni akarok, lehetőleg az építőiparban, szeretem a szakmámat.” Norbi alkalmi munkákból él, általában kölcsönautóval megy a fővárosba dolgozni, de nem szégyelli, ha melósruhában kell tömegközlekednie. Párja iskolába jár, és bevallja, ő maga is szívesen tanulna még, de akkor ennyi keresetük se lenne.

„Múlt héten nem láttam ébren a kislányomat, olyan korán mentem dolgozni és annyira későn értem haza, mégis, épphogy kijövünk a hónapban. A kislányom nem szenvedhet hiányt semmiben. Azt akarom, hogy majd egyetemre járjon. A párom gyönyörű esküvőt érdemelne, de egyelőre nem látom, mikor tudom ezt megadni neki.” Norbert mégis vidám, optimista fickó, óriási a felelősségtudata a családja iránt. „Amikor Zsófi már óvodás, iskolás lesz, sokkal kevesebb időm lesz «hálafestésre», ezért most segítek a kórházaknak.

Miközben nevetve mondja, hogy örülne, ha fizetős munkáiból egyre több lenne, akkor talán negyvenéves korára már saját autójával közlekedhetne a felújítandó helyszínek között.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!