Ismét egy hallgatói önkormányzati botránytól hangos a közélet, de ahogy megszokhattuk, az egyetemi diákvezérek lapítanak.

Fél év telt el azóta, hogy kiderült, a szélsőjobbhoz kötődő ELTE BTK HÖK éveken át listázta az elsőéves diákokat vallási hovatartozás, világnézet, pártpreferencia, szexuális beállítottság és gyakorlatilag bármi alapján, amit ki tudott deríteni róluk. Az országos felzúdulásnak csak a kari vezetők felső köre esett áldozatul, de valódi felelősségrevonás nem történt. Az országos ernyőszervezet, a HÖOK pedig gyakorlatilag „száraz lábbal” úszta meg az esetet. Most már bizonyossá vált, a felsőoktatási intézményekben kiskirályként tevékenykedő vezetők – akik nem kevés pénz sorsáról is döntenek – nem tanultak semmit az esetből. Az Átlátszó Oktatás blog hozta nyilvánosságra pénteken, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának HÖK-vezetői egész alakos fényképet, Facebookprofilt és „erkölcstesztet” kérnek a gólyatáborba jelentkezőktől. A Griffor-teszt olyan dolgokra kérdez rá, hogy például hánytad-e már le magad vagy mást, hányféle kábítószert próbáltál ki, volt-e már részed anális szexben vagy volt-e már abortuszod. És akkor a legdurvábbakat még nem is említettük. A kérdések egytől egyig az intim szféra legszemélyesebb vonatkozásait feszegetik. Nem nehéz elképzelni, mire akarták használni az in for má ció kat, nyilván ismét egyfajta listát, adatbázist akartak létrehozni arról, ki számít jó fejnek vagy „rossz arcnak” a HÖK-vezetők saját – igencsak megkérdőjelezhető – kritériumai alapján. Persze hivatkozhatnak arra, hogy az egész csak vicc, és egyébként is csak a teszt végső pontszámát kell közölniük a gólyáknak, az egyes kérdésekre adott válaszokat nem, de a fél évvel ezelőtti események tükrében viccnek bizony nagyon rossz. A nyomokat eltüntették azóta, a jelentkezési lap már nem elérhető a honlapon, a BME GTK HÖK-vezetői és a gólyatábor szervezője pedig sunnyognak. Úgy látszik, csak ezt sikerült megtanulni a listabotrányból: hogyan kell megúszni a felelősségre vonást.

Februárban Nagy Dávid, a HÖOK elnöke azt nyilatkozta lapunknak, ők nem rendelkeznek hatáskörrel az egyes intézmények belügyeire nézve, nincs lehetőségük szankcionálni, esetleg fegyelmi eljárást vagy kizárást kezdeményezni a tagok ellen. Akkor viszont ideje lenne eldönteni, kinek is van mindehhez jogköre. Vajon minek kell még történnie ahhoz, hogy a hallgatói önkormányzatok vezetőit végre felelősségre vonják valamiért? Meddig vájkálhatnak büntetlenül azoknak a diákoknak a magánügyeiben, akiknek az érdekeit kellene képviselniük? Válasz egyelőre nincs, de még csak olyan sem akad, aki megpróbálkozna vele.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!