3 kérdés: A: Miért mentél ki? - B: Mi hiányzik a legjobban? - C: Hazajönnél-e még valaha?

András, 28 éves, forgatókönyvíró, Egyesült Királyság
A: Azért, mert ide akartam jönni.
B: Igazából semmi sem hiányzik, persze, mondjuk, hiányoznak a szüleim meg a barátaim, de szerencsére gyakran beszélünk Skype-on.
C: Nem tudom, de valószínűtlennek tartom.

Kinga, 19 éves, tanuló, Dánia
A: Leginkább a nemzetközi környezet vonzott, hogy sokféle kultúrát megismerhetek, illetve az angol nyelvet is napi szinten gyakorolhatom.
B: A magyar nyelv használata szokott hiányozni, emellett itt Dániában nem étkeznek fűszeresen, így a magyar kosztnak nagyon tudok örülni.
C: Most úgy érzem, igen. Sosem fogok annyira beépülni az adott környezetbe külföldön, hogy teljes mértékben odatartozzak.

Iván, 29 éves, közlekedésmérnök, Ausztrália
A: Mindig is szerettem volna külföldön élni és ide volt lehetőségem kijönni.
B: Családom és a barátaim.
C: Idővel elképzelhetőnek tartom.

Gergely, 29 éves, fizikus, Japán
A: A karrierem miatt.
B: A nyugati kultúra és a magyar nyelv.
C: A közeljövőben nem, de később Magyarországon szeretnék élni hosszú távon.

Dóra, 27 éves, nyelvtanár, Kanada
A: Azért jöttem ki, mert az élettársam kanadai, és én könnyebben tudtam költözni.
B: A családon és a barátokon kívül a budapesti épületek és a magyar konyha hiányzik a legjobban. És az összes többi európai ország közelsége.
C: Nem zárom ki, de nem valószínű, hogy végleg hazaköltözöm.

Roland, 35 éves, egyetemi oktató, Japán

A: Tanulni mentem ki Japánba, ösztöndíjjal, 2005-ben vettem el a japán feleségem, azóta két gyermekünk született.
B: Hiányzik a család és a barátok, a Túró Rudi és a Pick Szeged marhapárizsi, de nem hiányzik a depresszió, a stressz, az ujjal mutogatás, az ügyeskedések, sem a politizálás.
C: Egyszer hazaköltöztünk Magyarországra, 3 évig próbáltuk megszokni a magyar életvitelt, ám őszintén sajnálom, és egy kicsit szégyellem is, de nem sikerült.

Nem vagyunk egyedül ezekkel az eredményekkel

Érdekes kutatást tett közzé nemrég az ELTE Társadalomtudományi Kar Módszertani Kutatóközpontja, amelyben azt vizsgálták, hogy a kivándorló, vagy a migrációt tervező fiatalok értékrendje hogyan viszonyul a legnépszerűbb célországok lakóiéhoz. Kifejezetten az Y generációra, vagyis a 16-33 éves korosztályra fókuszáltak, és összességében arra jutottak, hogy a magyar fiatalok Hollandiában érezhetik magukat a legjobban, és Spanyolország értékrendje áll tőlük a legtávolabb. Ha a célországok fiataljaival hasonlítjuk össze hazánk fiait, akkor kiderül, hogy jóval kevésbé újítókedvűek, és a szolidaritás tekintetében is igencsak lemaradnak nyugati társaikhoz képest. A magyar Y generáció tagjai hajlanak az önmegvalósításra, de konzervatív értékek mentén teszik ezt, ebben leginkább nagy-britanniai kortársaikra hasonlítanak. Nem vagyunk egyedül ezekkel az eredményekkel, a volt szocialista országok fiataljai hozzánk hasonló eredményeket produkáltak, feltehetően azért, mert a korosztály tagjai a kialakuló kapitalizmus bizonytalanságokkal teli időszakában nőttek fel. Így ugyan munkál bennük egy nagyfokú önmegvalósítási kedv, de nagy az igényük a biztonságra és az értékőrzésre is.
(SZ.K.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!