Minden eddiginél nagyobb tüntetésre készülnek a pedagógusok és az őket támogatók március 15-én. Az oktatás helyzetével elégedetlen kockás inges menet az Andrássy út Hősök tere felőli végétől indul délután 3 órakor, és a Kossuth térre vonul.

A miskolci hermanos tiltakozásból kinőtt Tanítanék Mozgalom által szervezett demonstrációhoz már több mint 50 szervezet és szakszervezet csatlakozott, de a lista napról napra bővül. Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a nemzeti ünnepen akár többen is lehetnek, mint a szinte pont egy hónappal korábbi esernyős tüntetésen.

A Publicus Intézet Vasárnapi Hírek számára készített kutatása már egy hónappal ezelőtt megmutatta, hogy a társadalom háromnegyede, 76 százalék a tiltakozó pedagógusok mellett áll, és ami ennél is meglepőbb: a Fidesz szavazóinak 65 százaléka is egyetért velük. A bajok forrásaként a legtöbben a kormányt azonosították, így az emberek elsöprő többsége gondolja azt, amennyiben a pedagógusok képesek rákényszeríteni a kormányra akaratukat, akkor javulhat az oktatás helyzete. Szinte százalékra pontosan erre jutott a Medián kutatása is az elmúlt héten. A legnagyobb gondnak a válaszolók több mint kétharmada a tanárok és diákok túlterheltségét, illetve a pénzhiányt tartja, de 57 százalék említette a túlzott központosítást. Bizonyos szempontból eredményes volt a kormánypropaganda, annak ellenére, hogy a tanárok nem kérnek béremelést, a megkérdezettek 53 százaléka úgy tudja, ez is szerepel a követelések között. Meglepő módon a megkérdezettek többsége még azt is támogatná, hogy több pénzt kapjanak. A kutatás szerint a válaszadók közel kétharmada a sztrájkot is elfogadhatónak tartaná, ezzel a Fidesz-szavazók 51 százaléka is egyetért.

Egyelőre bizonytalan, hogy lehet-e még ebben a tanévben tanársztrájk. Ugyan a Pedagógusok Szakszervezete elvégezte a sztrájkkészültség-felmérést és annak eredményeit már összesítették is, az adatokat nem hozzák nyilvánosságra. A korábbi tapasztalatok szerint a tanárok általában nem szívesen választják a sztrájkot, mint nyomásgyakorlási lehetőséget, ha mégis: a legtöbben a nagyvárosi iskolákban, és jellemzően a középiskolákban szüntetnék be a munkát. A kis településeken, falvakban és az általános iskolákban, ahol a gyerekek felügyeletét valahogyan mindenképpen meg kell oldani, kevésbé hajlanak a sztrájkra. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke Mendrey László ennek ellenére hétfőn bejelentette, hogy folytatják a tavaly tavasszal felfüggesztett sztrájkbizottsági tárgyalásokat és új követelésekkel állnak elő. Ezzel a tárgyalássorozattal nem kívánnak a másik pedagógus-sztrájkbizottság ellen fellépni, inkább mellettük szeretnék a nyomásgyakorlást fokozni, és amennyiben nem jutnak eredményre, az elnök szerint már áprilisban sztrájk lehet.


A Tanítanék Mozgalom szervezi a 15-i, kedd délutáni tüntetést a fővárosban, amelyhez már több mint 60 civil szervezet csatlakozott. A gyülekező 15 órakor lesz az Andrássy út Hősök tere felőli végén. Onnan vonulnak a résztvevők a Parlamenthez, az Andrássy út, Teréz körút, Podmaniczky utca, Bajcsy- Zsilinszky út, Alkotmány utca útvonalon.
A menet várhatóan 16.30-ra ér a Kossuth térre, ahol beszédet mond például Törley Katalin, Pukli István és Pilz Olivér a Tanítanék Mozgalom nevében, valamint L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, Sándor Mária, a „fekete ruhás nővér” és Békés Gáspár diákolimpikon. A rendezvény legkésőbb 18 órakor véget ér. A demonstráció túlnő a pedagógusok és az oktatás problémáin, ahogy a felhívásban áll: „Szolidaritást vállalunk a közalkalmazottakkal, köztük az egészségügyi, a kulturális és a szociális szféra dolgozóival, a bizonytalanságban tartott köztisztviselőkkel, a közlekedési dolgozókkal! Felerősítjük azoknak a hangját, akiknek problémafelvetéseit, javaslatait nem akarja meghallani a hatalom.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!