Sötét utca, furcsa zajok, a sarkon kétes alakok. Éjszaka, magányosan hazasétálni, buszra vagy taxira várni néha igenis félelmetes, és előfordul, hogy valaki könnyű célpontjává válik a bűnözőknek, bántalmazóknak.

 

Persze nem minden ijesztő helyzet rejt valódi veszélyeket, de az érintett közérzetén nagyon sokat segíthet, ha ilyenkor van kihez szólni, és nem érzi magát egyedül.

Hiánypótló segítség

Ezt a komfortérzetet és támogatást adja meg a november eleje óta ingyenesen hívható Hazakísérő Telefon Alapítvány (06-80/442-422), ahol az alapító, Molnár-Csiki Maren szinte bármiről elbeszélget a hívóval, amíg annak szüksége van rá. Közben, aki akarja, bizonyos időközönként megadhatja pontos tartózkodási helyét, hogy térképen is követni lehessen az útvonalát. Így ha bármi baj történik, azonnal riasztani lehet a rendőrséget, mentőket.

Hiánypótló segítség ez, amit az asszony jelenleg egyedül nyújt, méghozzá minden éjjel. Munkaszüneti napok előtt 22 órától hajnali 4-ig várja a hívásokat, míg a munkanapok előtti estéken 21-től hajnali 2-ig lehet vele beszélni. Szerencsére egyre több a hívó, és sikerült alapítvánnyá bővülni, így nemrégiben önkénteseket kezdett keresni, akik vállalják, hogy telefonon hazakísérnek másokat. Akár néhány órás segítség is sokat jelenthet az alapítványnak.

Lelki támasz és csevegés

„Néha elgondolkoztam azon, hogy feladom, mert elfáradtam, de mindig folytattam, mert tudom, hogy szükség van erre a szolgáltatásra. Volt olyan hívó, akinek komoly lelki segélyt kellett nyújtani, de többnyire könnyedebb témákról beszélgetünk, csevegünk. Aki akarja, a nevét is megmondhatja, de névtelen is maradhat a hívó. Valós krízishelyzet eddig egy év alatt szerencsére nem fordult elő, egyetlen lány esetében volt valóban ijesztő a helyzet, akkor hívtam is a rendőrséget, mert úgy tűnt, bajban van, de végül szerencsésen és biztonságban hazaért” – emlékszik vissza az asszony.

A kezdeményezés egyébként tavaly novemberben indult, ám egy évig fizetős volt a szolgáltatás. Hála azonban egy rádiós riportnak, azóta sikerült támogatókat találni, akik virtuális telefonközpont-használatot is biztosítanak. Ez sokat lendített a kezdeményezésen, egyre többen ismerik a szolgáltatást, gyakrabban is telefonálnak.

Arról, hogy hogyan indult a projekt, Molnár-Csiki Maren annyit mondott: a tévében látott egy riportot arról, hogy Berlinben működik már egy ilyen szolgáltatás, ez inspirálta. Kiderült az is: nemcsak nők, hanem férfiak, fiatalabb fiúk is hívják a hazakísérő-telefonszámot vidékről és Budapestről egyaránt. A pénteki és a szombati éjszakák a legsűrűbbek. Sajnos azonban mióta ingyenesen hívható a szám, a telefonbetyárok is rákaptak.

„Van egy csoport, akik rendszeresen »szórakoznak« velem, hívnak és előadják a valótlan vészhelyzetüket. Volt, hogy valakinek a negyedik alkalom után már felismertem a hangját és rászóltam, hogy ne szórakozzon tovább. A reakciójából aztán éreztem, mennyire megörült annak, hogy megismertem. Ekkor rájöttem, hogy valószínűleg csak figyelemre van szüksége vagy valamilyen problémája van. Ezért én is kedvesebben szóltam hozzá ezután.”

Fuss el!

Van, akinek nem kell térképen kísérni az útját, csak beszélgetni akar. Ilyenkor Molnár-Csiki Maren általában megkérdezi, hogy munkából/iskolából megy-e haza, vagy azt, hogy fáradt-e. A legkönnyebb az egyetemistákkal csevegni, akik örömmel beszélnek arról, hogy milyen szakra járnak, mit tanulnak.

„Előfordul, hogy valaki rendszeresen hív, egy nő a múlt héten mindennap telefonált, mikor hazafelé tartott. De olyan is volt, hogy valaki kezdetben nem akart magáról mondani semmit, de amint megijedt, azonnal bemondta a nevét és azt is, hogy pontosan hol van.”

Arra, mennyire fontos, hogy valaki mindig tudja, merre járunk és biztonságban legyünk, Makai Viktória futónő is felhívta a figyelmet a napokban. Az ultrafutót októberben támadták meg, és szexre kényszerítették. Az életét csodával határos módon férje mentette meg, aki felesége után indult. Támadóját elfogták, Makai Viktória pedig a Run away! (Fuss el!) nevű nemzetközi kampányban igyekszik felhívni a figyelmet a problémára és próbál erőt adni azoknak, akik hasonló borzalmakat éltek át. A cél, hogy másoknak ne legyen ebben részük.

FOTÓ "A megtámadott futónő, Makai Viktória nemzetközi kampánnyal akar segíteni"

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!