Fűben-fában orvosság – némelyikük nemhogy nem segít, de akár életveszélyes is lehet. A „csodaszerek” hatásait tudományos módszerekkel vizsgáló szegedi kutatók legutóbb épp a büki füves ember tanácsairól derítették ki: egy részük nem több mint hályogkovácsolás.

 
Németh András Péter felvétele

Diólevél, bíborhere, papsajt, galaj, csalángyökér, főzetek, kivonatok és őrlemények garmada, aminek gyógyító erejével ígérnek csodás gyógyulást. Javas emberek, természetgyógyászok, rosszabb esetben kereskedők – ők már busás haszon reményében. A napokban a neves büki füves ember, Gyuri bácsi jó tanácsairól állapították meg kutatók: 76-ból 29 ér valamit, a téves javaslatok között pedig több igen súlyos következményekkel is járhat. Diólevél teából főzzünk egy litert, ebből kettőt igyunk meg, majd a maradékkal „irrigáljunk”, éjszakára pedig a megáztatott füvet tegyük a hasunkra – szól a javallat ciszták és miómák ellen. Agydaganatra házi petróleumot, bőrrákra diólevélből, fehérfagyöngyből, valamint bíborhere virágából tinktúrát javasol, és ezzel kell kenegetni a rákos szemölcsöt is. De Gyuri bácsinak van mindenre jó tanácsa, a gerincsérvtől a rákig. Ezeket szedte most ízekre dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, aki évek óta szűri és jelentést is tesz a piacon található természetesnek hirdetett csodaszerekről. Most is arra figyelmeztet, hogy nem kell minden körlevélnek hinni, ami természetes módszereket propagál.

A Ködpiszkáló blogbejegyzésében végigmegy minden tanácson, és kijózanító megjegyzésekkel kommentálja az útmutatókat. „A hályogkovács tudatlansága és bátorsága tükröződik ebben. Valószínűleg nem gondol bele, hogy mi van akkor, ha valakinek tényleg bőrrákja van, és azért nem veti alá magát a gyakran rutinszerű műtétnek, mert otthon ezzel kezelgeti az elváltozást. Mire meggondolja magát, lehet, hogy késő…” Csupor Dezső nem laikusként vette most épp a billentyűzetet magához, csapatával készítmények egész soráról bizonyította már: nemhogy az ígért hatást nem hozzák, de sok esetben súlyos veszélyeket is okoznak. Fogyasztószerek, potencianövelők, immunerősítők, táplálékkiegészítők sok-sok milliárdos piacáról próbálják kiszűrni a „hazug ígéreteket”. Például szexuális kitartást és egy maratoni futó állóképességét, valamint „kőkemény erekciót”, „akár négy napig tartó hatást” ígérnek, mindezt gyógynövények hatóanyagaitól. Csakhogy arról már nem szól a fáma, hogy ezt a hatást bizony nem a ginzeng-, csalángyökérből, fahéjból, gránátalma héjából nyerik. Ez ugyanis valójában olyan gyógyszereknek köszönhető, amelyek hatásossága már bizonyított, ezeket pedig hozzákeverik a természetesnek mondott étrendkiegészítőhöz, majd az „új” szereket az interneten árusítják. De a grapefruit cseppekkel hirdetett toroköblítőről is kiderült, nyoma sincs benne a gyümölcsmagnak, annál inkább a fertőtlenítőszernek. Vagyis a készítmény hat, csak nem a természet drágán eladott erejével. „Legutóbb fogyasztószerekről igazoltuk, hogy nem elég, hogy gyógyszerhatóanyag van bennük, de ráadásul olyanok, amelyeket már több éve be is tiltottak – mondja a kutató, aki szerint önmagában már az is veszélyes, ha amúgy legális hatóanyagokat adnak a természetesnek hirdetett szerekhez. – Képzelje el, ha egy szív- és érrendszeri problémákkal küzdő ember abban a hitben vásárolja magának a terméket, hogy az csak gyógynövénykivonatot tartalmaz. Ő épp a betegsége miatt nem vehetne be ilyen gyógyszert, tudattalanul mégis azt teszi” – figyelmeztet a veszélyre a szakember. Csupor Dezső csapatának bejelentései nyomán eddig már 23 terméket vont ki a forgalomból a hatóság, de ezek közül akad olyan, amelyet a tiltás ellenére ma is forgalmaznak. Csupor Dezső szerint az étrend-kiegészítők 12 ezer terméket számláló piacán kicsit sem csökken a problémás szerek aránya, sem a kereskedők, sem a vevők nem lettek óvatosabbak.

Az érintettek szerint csakis az önszabályozás szabhat gátat a veszélyes és kockázatos gyakorlatnak. Igaz, a pénz nagy úr, hiszen több tízmilliárdos üzletről van szó. A Magyarországi Étrend- kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének tagjai például vállalják az önkéntes kontrollt. A szervezetnek 40-50 cég a tagja, ugyanakkor a piac termékeinek felét ők forgalmazzák, készítményeikért felelősséget vállalnak. A piaci szereplők szerint az például, hogy egy gyógynövényben találják meg a rák ellenszerét, viszonylag esélytelen, ráadásul ennek igazolására már egészen biztosan nem is lenne pénz.

Gyuri bácsit épp rendelés közben, budapesti tanácsadásán értük utol. Sorszámot már esélyünk sem volt kapni, annyian várták a füves ember segítségét, beszélni azért tudtunk az őt ért vádakról. Tudomása van arról a körlevélről, ami alapján a szegedi kutató vizsgálódni kezdett, de azt mondja: visszaéltek a nevével, semmi köze azokhoz az ostoba útmutatókhoz. „Egy csillaghegyi előadásomon szemezgetett valaki, majd kontroll nélkül feltette az internetre. Kértem is, hogy távolítsák el, de hiába. Eleve olyan butaságokat írnak, amit a laikus is kiszúrhat, minthogy egy rákos betegnek adjunk 3 deciliternyi tinktúrát, vagyis alkoholt. Ugyanakkor a gyógynövényeknek igenis van komoly gyógyító haszna, amit egyébként ma már a pécsi egyetem kutatói is hasznosítanak. Ott a szilva és a diólevél hatóanyagait vizsgálják” – mondja a csak büki füvesemberként elhíresült Gyuri bácsi, aki még a WHO 2008-as állásfoglalására is felhívta a figyelmünket: ez világosan kimondja az orvosok számára is mennyire hasznosak lehetnek a természeti kincsek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!