Talán az ötvenes években történhetett meg utoljára az, ami most télen vár az országra.

Nagyjából négymillió ember fog dönteni a hónapok második felében arról, hogy fűt vagy húst – értsd: farhátat, szárnyat, olcsó parizert, felvágottat – eszik. Az élelmiszer egyre drágul, holott Magyarországon a lakosság 29, a nagycsaládosok 38, a nyugdíjasok és a gyereküket egyedül nevelők 40 százaléka nem képes kétnaponta húst enni. És nem is fog, mert az élelmiszerár-emelkedés csúcsát vélhetően 2013 tavaszán éljük meg és a fűtés sem lesz olcsóbb.

Talán már sokan elfelejtettük, de a drágulás már január végén elkezdődött: a tavalyi belvizek miatt csökkent gabonatermés okán folyamatosan emelkedett a liszt – még importálni is kellett! –, az uniós előírásokból kifolyólag a tojás, a takarmánydrágulás miatt a baromfi és a sertés ára. A tej értéke viszont szépen ment vissza a tehenészek bánatára: míg a januárt 96 forinttal kezdték literenként, addig nyáron – ahogy manapság is – már csak 86 forintot kaptak egy literért. A kedves olvasó észrevette, hogy eközben csökkent a bolti ár? Persze, hogy nem, mert nem is láthatta! Sőt, nemhogy nem csökkent, hanem 3-5 százalékokkal emelkedett is a friss tejeké. Először februárban találkoztunk 5 százalék plusszal, aztán nyáron. Novemberre és decemberre újabb 5 százalék drágulást ígérnek, de legalább most a felvásárlási ár is emelkedhet.

A csirketermékeknél a márciusi 3-10, a szeptemberi 6-7, az októberi 5-6 százalék után újabb 10 százalék körüli áremelést kívánnak végrehajtani a baromfiipari cégek novemberben. A vágócsirke felvásárlási ára egy év alatt 12 százalékkal ment fel, most 284 forint kilónként. (Az előbbi, s a következő alapanyagokra vonatkozó adatokat az úgynevezett Piaci Árfigyelő Rendszerből vettük, mely országos átlagokat számol és azt hetente hivatalosan Brüsszelnek is megküldi.)

Öt-tíz százalékkal nőtt a kenyér és péksütemény ára tavasszal, aztán következett egy 5 százalék körüli emelés nyár végén, majd a liszt folyamatos drágulása miatt azt mondják, hogy novembertől, decembertől ismét lépni kellene vagy 5 százalékot. Az alapanyag búza ára egy éve tonnánként 45-48 ezer forint volt, ma 65-66 ezer forint között változik, ami 34 százalékos áremelkedés.

Nézzük a sertést és húsát! Januárban egy kiló jobb minőségű parizer kilója éppen meghaladta az ezer forintot, ma 1270 forint. Érdekes módon a karaj alig drágult, az év elején 1417 forint volt, míg az utóbbi hetekben 1440-1490 között mozgott. De mit csinált a disznó ára? Egy éve 350, most 430 forintot kell egy kiló élő hízóért fizetni, ez csaknem 24 százalékos változást jelent egy év alatt. Korábban az olcsóbb importtal lehetett letörni a hazai árakat, csakhogy most egy kiló import disznóért 490 forintot kell adni. Nem véletlen, hogy a 42. héten például csak alig több mint ezer disznót hoztunk be, s a vágóhidakon összesen 37 ezer sertés végezte, míg korábban a vágás 25-30 százalékát tette ki az import. (Megjegyezzük, mert sokat mond a fogyasztás alakulásáról: alig 5 éve még 50-60 ezer sertést vágtak a magyar feldolgozók hetente, tavaly ilyenkor 48-49 ezer volt a jellemző!) Drágábban is sütünk: tavaly egy tonna napraforgóért 111 ezer forintot kellett adni, ma 131 ezret. Egy liter étolaj ma már 500 forint, vagy afeletti áron kapható, egy éve még ez 380-450 forint volt.

Talán mondani sem kell, hogy a zöldség- és gyümölcsárak sem mentek alább a tavalyinál: sőt, az alapvető burgonya ára most kezdett emelkedni: a boltban már 90-100 forint között van kilója, s ahogy megyünk majd ki a télből, úgy drágul majd tovább e termék. De gyümölcsök terén elég csak az almára gondolni: 150-200 forint körül van a szebb kilója.
Mi lehet a megoldás? A terméktanácsok szerint a főbb élelmiszerek, alapanyagok 27 százalékos áfáját kell csökkenteni 5-10 százalékra. Ezen nagyjából egy stadion árát, 60 milliárdot veszítene a költségvetés, de hosszabb távon az adócsalások, feketepiac beszűkülése miatt visszajönne a pénz. A kormány fél lépni: ha a kereskedők visszacsempészik az árakat a régi szintre – megtörtént a szocialista kormányzás idején –, akkor a fogyasztó nem jár jól és az állam is elesik több tízmilliárd forint adótól.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!