Nagy a forgalom Budapest és Washington között: az amerikai diplomácia Magyarországgal is foglakozó új helyettes államtitkára, Brent Hartley érkezik ide a héten, eközben Bajnai Gordon volt kormányfő két előadást is tartott az amerikai fővárosban. S jóllehet az Orbán-kormányhoz közelálló Amerikai Magyar Koalíció elnöke, Maximilian Teleki szerint a magyar–amerikai kapcsolatoknak igen jó alapjai vannak, Hillary Clinton külügyminiszter egyenesen a demokráciavesztés sajnálatos jeleit említette fel Magyarországgal kapcsolatban.

 

Az amerikai diplomatának, Brent Hartleynak ez lesz a bemutatkozó látogatása, korábban európai biztonsági ügyekkel, Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozott, mondhatni a keletközép-európai térség újnak tekinthető pályafutásában.

Mindenesetre lesz dolga, erre vall mindaz, ami kiderült az amerikai magyar koalíció vezetésének az amerikai elnök vezető külpolitikai tanácsadóival való találkozójáról: a kapcsolatok „jó és problémás oldalairól” volt szó. Maximilian Teleki szerint „a kapcsolatrendszer nagyon jó alapokra épül, amit gyakran elfelejtenek a zajos sajtójelentések miatt”. Ugyanakkor e sajtójelentések egyáltalán nem alaptalanok, hiszen Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az EBESZ dublini csúcsértekezletén bírálta Magyarországot, a demokráciavesztést rótta fel. Különösen figyelemre méltó, hogy ezt milyen keretbe foglalta. Előbb a volt szovjet tagállamokkal szembeni kemény bírálattal élt, Fehéroroszország, Ukrajna, Közép-Ázsia és a Kaukázus országai jöttek sorban, az ellenzék elnyomása, a vélemény- és vallásszabadság megsértése, a választási trükkök miatt, majd Oroszország következett a civil társadalom korlátozás okán – s vele egy bekezdésben Magyarország. „Sajnálatos jelei vannak Magyarországon a demokráciavesztésnek, Romániában pedig az alkotmányossággal szembeni kihívásoknak; létezik az antiszemitizmus, az idegengyűlölet ocsmány árnya, a bevándorlókkal, a romákkal, melegekkel és a társadalom más kiszolgáltatott csoportjaival szembeni megkülönböztetés.” Clinton beszéde csütörtökön hangzott el, de az Orbán-kormány eddig nem reagált rá. Figyelemre érdemes azonban, hogy az Orbán-kormány közel négymilliárd forinttal kívánja támogatni a Friends of Hungary nevű alapítványt, amelynek többségi tulajdonosa a kormány, és nyilván a kormánypolitika nagyobb elfogadásáért lobbizna az USA-ban.

Konkrétan nem került szóba az Orbán-kormány Bajnai Gordon két washingtoni előadásán. A volt kormányfő ugyanakkor a bizalomhiány miatti kevesebb befektetést említette a legnagyobb gazdasági gondnak. Bajnai egyik előadásán megjelent Szapáry György nagykövet és Fellegi Tamás volt miniszter – mindketten szívélyesen üdvözölték az előadót.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!