Egész Európa a hőséggel küzd: Londonban, Berlinben, Rómában és Párizsban is 34-35 fok volt a héten, és az előrejelzések szerint sem várható enyhülés.

 

„A hőmérséklete a ’80-as évek kezdete óta folyamatosan nő, és a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak lesznek az ilyen hőhullámok – mondta az Euronewsnak Freja Vamborg, az éghajlatváltozást vizsgáló Copernicus Intézet elemzője.

Nagy-Britanniában évente 2200-an halnak meg a meleg idő miatt. Egy ottani parlamenti bizottság vizsgálata szerint a következő 25 évben ez a szám a háromszorosára nőhet.

Európán kívül is tombol a kánikula. Japánban napközben hetek óta 40, éjszaka 30 fok van, de a páratartalom miatt a hőérzet még ennél is rosszabb. A hőhullámnak eddig legalább 80 halálos áldozata volt, és összesen több mint 35 ezer embert kellett kórházban kezelni a nagy meleg miatt, miután kiszáradtak vagy hőgutát kaptak. A kormány természeti katasztrófáról beszél, szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy a jövőben hozzá kell szokni a hasonlóan meleg időhöz.

A 2020-as tokiói olimpia rendezői is elkezdtek aggódni. A sporteseményt július 24. és augusztus 9. között tartják, vagyis várhatóan a legnagyobb hőség idején. A szervezők egyelőre arra jutottak, hogy a kültéri versenyek egy részét a tervezettnél korábban, a hajnali órákban tartják majd, a maraton rajtja például reggel hétkor lesz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!