Mintegy 40 ezerrel lettünk kevesebben tavaly, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint pedig az idei év első nyolc hónapjában a születések száma 2,1, a halálozásoké 2,3 százalékkal volt kisebb, mint a tavalyi azonos időszakban.

 

A természetes fogyás tehát az év első kétharmadában 2,6 százalékkal csökkent. Ez azonban nem minden hónap esetében volt igaz.

Augusztust nézve az élve születések száma 3,5 százalékkal kevesebb, míg a halálozásoké 0,2 százalékkal több volt, mint az előző év azonos hónapjában. Így az augusztus havi természetes fogyás 16 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Januártól augusztus végéig mintegy 60 ezer gyerek született, és több mint 87 ezren haltak meg.

Demográfiai Jelentése is, amiről a Népszava számolt be a héten. Ebből kiderül, hogy igen rossz év volt a tavalyi, 1500-zal csökkent a születések száma, míg a halálozásoké nőtt, több mint 131 ezren hunytak el. Összesen 40 ezerrel lettünk kevesebben a múlt évben, ez a szám majdnem eléri Dunaújváros vagy Hódmezővásárhely lakosságát. Az Orbán-kormányok idején elért eddigi csúcs a gyerekszületéseket tekintve 93 ezer volt 2016-ban, azóta visszaesett a szám. Az ezer lakosra jutó élve születések száma Borsodban, Szabolcsban, vagyis az ország legszegényebb részeiben a legmagasabb, 10,5-11-es értékkel. A listavezető északi megyékben a nők átlagosan 4 évvel korábban szülnek. Ezek az adatok egyben azt is jelentik, egyelőre nem látszik, hogy jól működne a Fideszkormány, főként a középosztályra célzott, az ő szaporodásukat elősegíteni kívánó családpolitikája, jegyzi meg a napilap.

A kabinet a hétvégére ígéri a „családi nemzeti konzultáció” részleteiről szóló bejelentést, ezen a várakozások szerint a csok részben már megismert kiterjesztéséről, a bölcsődefejlesztési programról és adókedvezményekről is szó esik majd. Arról valószínűleg nem, hogy a konzultáció hány milliárd forintot emészt fel.

FOTÓ: KÁLLAI MÁRTON

 

Címkék: KSH

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!