Ajtótól ajtóig járják a mentőalakulatok Houston elárasztott részeit, túlélők és áldozatok után kutatva. Az elmúlt fél évszázad leghevesebb hurrikánja elvonult, de a texasi nagyváros egy része még víz alatt áll. Hetekig is eltarthat, amíg megállapítják az áldozatok számát és felmérik a károkat.

 
Fotó: Jonathan Bachman, Reuters

A Harvey névre keresztelt trópusi vihar egy hete csapott le az Egyesült Államok déli partvidékére. Az orkán sebessége helyenként elérte a 200 kilométer/órát, ehhez fogható vihart legutóbb 1961-ben élt át Texas állam. Öt napon át szakad az eső, helyenként rekord mennyiségű, 1250-1320 milliméter csapadék esett – mint amennyi máskor egy év alatt. A meteorológiai hivatalnak két új színt kellett hozzáadnia az eső mértékét jelölő térképeihez. Ezeken eddig a 40 centinél több csapadékot jelölték a legsötétebb színnel, de most tovább bontották a skálát 51-76, illetve 76 centinél többre. Az elcsendesülő vihar Louisiana felé folytatja útját, de várhatóan már nem okoz komolyabb károkat.


Milliók menekültek el

Az elképesztő erejű vihar sok ezer házat döntött romba. 779 ezer ember evakuálását rendelték el a hatóságok, további egymillióan maguk döntöttek úgy, hogy elmenekülnek a pusztítás elől. Tízezrek maradtak hajléktalanul, sokak átmeneti szállásokon (iskolákban, sportcsarnokokban) kénytelenek meghúzni magukat. Az áldozatok azonosítása csak lassan halad. Lapzártánkig 39 ember halálát erősítették meg a hatóságok, de ez még biztosan nem a végleges adat.

Csütörtökön két robbanás volt Crosby vegyi üzemében, és újabb tűzesetekre is számítanak a katasztrófavédelmiek. A gyárban ugyanis festékgyártáshoz használt peroxidokat tároltak, amelyeket folyamatosan hűteni kell, de a vihar miatt nem volt áram, és a tartalék generátorok is tönkrementek. Mérgező anyagok kerültek a levegőbe, néhány rendőrt és segélymunkást kórházba kellett vinni, a környéket két és fél kilométeres sugarú körben kiürítették.


Nincs ivóvíz, áram, benzin

Sok településen megszakadt az áramszolgáltatás, a 120 ezer lakosú Beaumont városában pedig vezetékes víz sincs, mert a szivattyúk működésképtelenné váltak. A helyi kórház intenzív osztályának betegeit a hadsereg Black Hawk helikoptereivel menekítették ki, csütörtök óta ugyanis tízezer katona segít a mentésben.

A hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy az árvíz baktériumokat és szennyező anyagokat tartalmazhat, mert a csatornák nem tudták befogadni az özönvizet.

A Mexikói-öböl kőolaj-finomítóit és vezetékeit már a vihar közeledtére bezárták. Emiatt nincs elég üzemanyag, Houstonban és más texasi városokban hosszú sorok kígyóznak a benzinkutaknál.

A szövetségi kormányzat félmillió hordó nyersolajat szabadít fel az ország stratégiai tartalékából, hogy enyhítse a hiányt, és megakadályozza, hogy az árak az egekbe szökjenek.

A természeti csapás nyomában megjelentek a csalók is. Bevándorlási tisztviselőknek vagy biztosítási ügynököknek adják ki magukat, és különféle trükkökkel pénzt csalnak ki a hurrikán áldozataitól – például azzal, hogy ha nem fizetnek azonnal prémiumot, akkor a biztosítók nem térítik meg a viharkárokat.


A klímaváltozást hibáztatják

Bár a károk összesítése éppen csak hogy elkezdődött, máris bizonyosra veszik, hogy a Harvey az Egyesült Államok történetének legdrágább természeti katasztrófája. Texas kormányzója, Greg Abbot szerint az újjáépítés költségei meghaladják a 125 milliárd dollárt – ennyibe került New Orleans rendbetétele a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítása után a szomszédos Louisianában. A Fehér Ház a kongresszustól kér rendkívüli segélyt azoknak, akiknek nem volt biztosításuk. Donald Trump elnök a magánvagyonából egymillió dollárt ajánlott fel a károsultaknak.

Környezetvédők szerint a globális felmelegedés is közrejátszott abban, hogy a Harvey ekkora károkat okozott. A Mexikói-öböl vizének hőmérséklete ugyanis 1,5 Celsiusfokkal melegebb most, mint az 1980–2010 közötti időszak átlaga, és a levegő nedvességtartama is magasabb – a kutatók állítják, emiatt lett ennyire heves a vihar, és ezért hozott ilyen példa nélküli felhőszakadást.

Máris alakulóban van a következő hurrikán az Atlanti-óceánon. A hagyományos abc sorban a Harvey után az Irma nevet kapta, és az 5 fokozatú skálán máris a 3-as kategóriába sorolják. Afrika felől gyorsan közelít Amerika felé, a szakemberek szerint a jövő héten érkezik a karibi szigetvilágba, majd elérheti az USA déli partvidékét is.
 

„Harvey szinte mindent elvett tőlünk, de soha nem veheti el a legfontosabbat: az emberségünket”. A mondat a houstoni helyi televízió Twitter-oldalán olvasható. Mellette egy fénykép, amely akár az egész katasztrófa szimbóluma is lehetne. Egy tucat ember alkot élőláncot, hogy kimenekítsen egy kocsijában rekedt idős férfit. A Texas államot sújtó hurrikán hasonló emberi történetek ezreit hozta magával. A világ pedig hálás minden sztoriért, ami enyhíti a tragédia okozta fájdalmat – a vihar elől egy taxiba menekülő sólyomtól a háza nappalijában halat fogó házaspáron át a várandós asszonyt a lakásából menekítő szomszédokig.
KP

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!