„A »Nagyon zenés« Petőfinek záros ideje volt hátra, sajnos előre lehetett látni, mi lesz a vége” – mondja Kovács Gellért filmes szakember, a rádió egykori szerkesztője, aki Csillag János főszerkesztő távozásával köti össze a hanyatlás kezdetét.

Míg Horváth Gergely, a rádió leköszönő főszerkesztője búcsúlevelében a „kaland, öröm, szabadság” szavakkal írta le a Petőfit, a rádiónál egykor és most dolgozó forrásaink szerint az elmúlt években az már sokkal inkább a „félelem, áskálódás, leépülés” helye volt, ahol folyamatosan csökkent a színvonal, a zenei választék felhígult, a kulturális műsorok egyre kisebb műsorsávot kaptak, ezzel párhuzamosan pedig zajlottak az elbocsátások. Kovács Gellértet két éve egyik napról a másikra rúgták ki, a 2008 óta szerkesztőként dolgozó filmes szakember akkoriban Buda Mártonnal készítette a reggeli műsort, a rádió ekkor érte el a hallgatócsúcsot, a műsor rendkívül népszerű volt. Mivel nem vállalt el egy feladatot, mennie kellett, egy hét múlva – nem Gellért elbocsátása miatt, hanem mert folyamatosan „hullottak az emberek” – az őt kirúgó szerkesztőtől is elköszöntek.

A mostani átalakítást, bár állítólag hónapok óta tervezték, a Petőfi rádió dolgozói is egy újságcikkből tudták meg május végén. „Csütörtökön megjelent az interjú, péntek délelőtt még legyártatták velünk a következő heti anyagokat, délután pedig szóltak, hogy hétfőtől teljesen más lesz a felállás – meséli egyik petőfis forrásunk. – Azóta várjuk, hogy mi lesz majd az új feladatunk.”

A rádió legnépszerűbb műsorvezetője, Buda Márton a reggeli adás helyett délutáni műsorsávot kapott volna, azonban ezt nem vállalta, féléves szabadságra ment. Ahogy a köztévénél, itt is úgy próbálják „megúszni” a végkielégítéseket, hogy új feladatokat keresnek a dolgozóknak, akik, ha azt nem fogadják el, közös megegyezéssel távoznak. A rádió a legutóbbi hallgatottsági mérések eredményeit nem tette nyilvánossá, de a hallgatói reakciókból és like-csökkenésekből egyelőre zuhanásra lehet következtetni.

 

A Petőfi rádió sorsáról munkatársaink, Kertész Anna és Szabó Kata részletes háttér-összeállítást készítettek "Két sláger között némi politika" címmel: a Vasárnapi Hírek friss számában olvasható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!