Mediaworks: időhúzás, megosztás.
- Az amerikai külügy sem állja meg szó nélkül a sajtószabadság csonkolását.
- Egyre biztosabb, hogy a Népszabadságot egy Mészáros Lőrinchez közeli cég veszi meg.
- A népszabisok újabb jogi eljárást indítottak a lap működését felfüggesztő Mediaworks ellen

  <h1>Fedél Nélkül Népszabi-melléklettel - Fotó: Balogh Zoltán, MTI</h1>-
  <h1>A Népszabadság utolsó számát a lap munkatársa személyesen vitte el a washingtoni Newseum múzeumnak</h1>-
  <h1>Murányi András főszerkesztő a kapuk előtt. Nem jutnak beljebb - Fotó: Üveges Zsolt</h1>-

Fedél Nélkül Népszabi-melléklettel - Fotó: Balogh Zoltán, MTI

- – Kép 1/3

Erősen aggódik az Egyesült Államok külügyminisztériuma a magyar sajtószabadságért. Közleménye két konkrét precedenst emel ki: az egyik az, hogy egy független weboldalt (lásd 444.hu) kitiltottak a parlamentből, a másik a Népszabadság csúnya vége. A legnagyobb országos napilap bezárása az amerikai külügy szerint az okoktól függetlenül, súlyos veszteség a plurális magyar médiának. Illetve az USA arra biztatja a magyar kormányt, hogy teremtsen minél nyitottabb környezetet a médiában, ahol az állampolgárok sokféle különböző véleménnyel találkozhatnak, ami a közös demokratikus értékek alapja.


Időt húz és szalámiz

Ám a jelek szerint a magyar kormány nem hallgat az amerikai szóra.

Ugyanis biztosnak tűnik, hogy a Népszabadságnak új gazdája lesz: feltehetően jobboldali, és feltehetően Mészáros Lőrinchez köthető. Legalábbis sajtóhírek szerint a Magyar Idők kiadója közösen gründol céget a felcsúti gázszerelővel.

Hogy az exhumált Népszabadság milyen tartalommal és milyen közönséget ér el, arról csak találgatni lehet. Ahogy arról is, kik készítenék a mérsékeltebb hangvételű jobbos lapot. Mindenesetre a Mediaworks most minden munkatárssal külön tárgyal. Úgy tűnik, a cég továbbra is húzza az időt, illetve megpróbálja megosztani az embereket. A taktika célja a spórolás (értsd: a lehető legtöbb esetben megspórolni a végkielégítéseket) – de csak másodsorban. Az elsődleges törekvés, hogy a Népszabadság szerkesztősége ne maradhasson egyben, ne indíthasson lapot, illetve ne tudjon csapatként máshova igazolni. Így még az is megeshet, vélekednek forrásaink, hogy az újraindítás is csak blöff, ami segít az időhúzásban.


Joggal, betűvel

A szerkesztőség egyelőre küzd, többek között a jog eszközeivel. Egyrészt eljárást kezdeményezett a Mediaworks Zrt. ellen, megkérdőjelezve a Felügyelőbizottság működésének jogszerűségét.

Ez a grémium hozta meg azt a döntést, amely a Népszabadság kiadásának és a dolgozók munkavégzésének felfüggesztéséhez vezetett.

A jogszerűtlenség indoka: a munkavállalóknak joguk lett volna egy képviselőt delegálni a Mediaworks felügyelőbizottságába, sőt, delegáltak is, ám a vállalat ezt nem vette tudomásul: a legutóbbi FB-ülésekre a munkavállalói képviselőt nem hívták meg, így értelemszerűen a döntésbe sem vonták be őt. Ezért a munkavállalók képviselője nem tudta teljesíteni a feladatát, hogy előre értesítse a munkavállalókat a közelgő döntésről. A népszabisok most azt kérik a bíróságtól, mondja ki: a Mediaworks felügyelőbizottsága törvénytelenül működött, mert nem volt munkavállaló tagja.

És persze küzdenek betűvel is: 12 ezer Fedél Nélkül című adományújság fogadta be a népszabisok, illetve a laphoz köthető szerzők írásait. A lapban Uj Péter azt bizonygatja, hogy a kinyírókat is kinyírják. Egy másik írásban pedig szerepelnek „csupa barna maszat pofájú” politikusok is, akik „a haverjaikkal együtt becsukatják azokat a helyeket, ahol nem az a szalagcím, hogy Imádja a nutellát a kormánypárti politikus” – ezt a cikket Könyves Hunor álnéven jegyzik, mivel a Népszabadság újságírói (szerződésük szerint) nem publikálhatnak más lapokban. Hogy írásaikra van igény, jól mutatja, miszerint a 12 ezer darab gyorsan elfogyott, így a Fedél Nélkül kiadója még 13 ezret nyomat hétfőre.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!